PUBLICAT PER LA PNAS

Els nens que pesen poc al néixer tenen més probabilitats de ser esquerrans

Un estudi en trigèmins japonesos i holandesos conclou que els nadons amb menys quilos són més propensos a acabar utilitzant la mà esquerra preferentment

zentauroepp42424429 mas periodico albert einstein180307210131

zentauroepp42424429 mas periodico albert einstein180307210131

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Al voltant del 12% de la població mundial és esquerrana, tot i que la raó d’això encara continua sent un misteri per als científics. Provant de resoldre’l, investigadors japonesos i holandesos de les universitats d’Osaka, Hèlsinki i Vrije han fet un estudi amb 2.000 trigèmins i han arribat a una conclusió: els nens que pesen poc al néixer tenen més probabilitats de fer servir la mà esquerra preferentment. 

Aquesta anàlisi, publicat a la prestigiosa revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS) afirma que a les 10 setmanes de gestació, quan els fetus humans ja comencen a moure els braços, es pot començar a dirimir la qüestió de la predominança de l’esquerra. Estudis previs havien afirmat que hi havia vincles directes entre els esquerrans i pesar poc al néixer (menys d’1,5 quilos). Els investigadors de l’actual estudi, aprofitant que un trigemin sol pesar de mitjana 1,5 quilos menys que els nens que neixen sols, es van endinsar en aquesta qüestió per determinar que sí, que els nadons que pesaven menys tenien més números de ser esquerrans.

Notícies relacionades

Mentre que el pes mitjà al néixer dels esquerrans en la mitjana japonesa va ser d’1,599 quilos, els dretans van pesar 1,727 quilos. Així mateix, a la mostra holandesa els esquerrans van pesar 1,794 quilos i els dretans, 1,903.

Independentment de la mare

L’estudi també remarca que aquesta tendència a fer servir l’esquerra o la dreta es va produir independentment de l’edat de la mare i tampoc va tenir relació amb l’ordre de naixement dels trigèmins.