Investigació científica

Una lluna de Júpiter podria acollir vida

Científics de la NASA han trobat proves de l'existència de corrents d'aigua a la lluna Europa basant-se en dades recopilades fa anys

zentauroepp43219395 jupiter jpiter180507204509

zentauroepp43219395 jupiter jpiter180507204509

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una nova anàlisi dels mesuraments efectuats per la nau espacial ‘Galileu’ de la NASA fa més de 20 anys a la capa gelada del satèl·lit Europa, una de les llunes de Júpiter, ha revelat que podria tenir prou ingredients per sustentar vida.

El nou informe apunta que ‘Galileu’, un satèl·lit que va investigar Júpiter i les seves llunes durant gairebé 14 anys, va volar a través d’una enorme ploma de vapor d’aigua que va sortir de la superfície gelada d’Europa en forma de guèiser i va assolir una altura de centenars de quilòmetres, segons els investigadors.

L’estudi, liderat per Xianzhe Jia, de la Universitat de Michigan, sembla confirmar una idea que ja va sorgir a partir d’unes observacions del telescopi espacial ‘Hubble’ preses el 2012.

"Les dades ja estaven allà, però necessitàvem tecnologia avançada per donar sentit a les observacions", va assenyalar Jia en un comunicat.

El 1997, quan la sonda ‘Galileu’ estava volant uns 200 quilòmetres per sobre de la superfície d’Europa, l’equip encarregat no va sospitar que el satèl·lit hagués traspassat una ploma de vapor d’aigua sortida de la lluna gelada.

Basant-se en el que els científics van aprendre a l’explorar les plomes a Encèlad, una de les llunes de Saturn, i després de realitzar diversos estudis en tres dimensions, van concloure que Europa també té aquest tipus de moviments superficials.

"Si podem prendre mostres directament de l’interior d’Europa, podrem veure amb més claredat si té els ingredients per a la vida", va assenyalar Robert Pappalardo, científic de la missió ‘Europa Clipper’ de la NASA, una missió que podria llançar-se el juny del 2022.

Aquesta descoberta, de fet, és una bona notícia per al projecte ‘Europa Clipper’, que volarà a prop d’aquesta lluna a baixes latituds.

Notícies relacionades

Si les plomes llancen vapor des de l’oceà gelat d’Europa, la missió podria prendre mostres del líquid i partícules de pols congelada per verificar la teoria anunciada aquest dilluns.

Les aigües amagades d’Europa s’han convertit en un objectiu principal en la recerca de vida extraterrestre, i enviar una nau espacial per agafar una mostra d’aquest tipus de guèiser podria ser la manera "més pràctica" de verificar-ho, van indicar els científics.