Retallades inassumibles

"La ciència es mor": científics de l'Institut de Salut Carles III fan un SOS

Alerten que les seves investigacions moren per "inacció" a causa dels baixos recursos que el Govern destina a la investigació

ewrewrwr

ewrewrwr

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 300 investigadors de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) han firmat una carta oberta en què denuncien la "gravíssima" situació en què està el centre, la ciència del qual pateix "aixafament i destrucció" a causa de "la inanició, l'asfíxia, la precarietat i el desinterès polític".

Aquest document, titulat ‘La ciència es mor', al qual ha tingut accés Efe, serà remès aquest divendres al ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano, a la secretària d'Estat de R+D+I, Carmen Vela, i al director general de l'ISCIII, Jesús Fernández Crespo.

A la carta els més de 300científics de la plantilla i interins d'aquest organisme públic d'investigació lamenten les traves i dificultats per realitzar la seva feina i els baixos recursos que el Govern destina a la investigació en general: la inversió real –no financera– ha disminuït un 40% des del 2009.

Aquesta falta de recursos ha ocasionat la "mort per inanició" de la ciència i la reactivació econòmica no s'ha traduït en una millora significativa, apunten els investigadors, que també denuncien la "mort per asfíxia" per la normativa, que impedeix contractar de manera àgil i facilitar la igualtat d'oportunitats als investigadors de l'ISCIII per assolir fons competitius.

El nombre de contractes de treball anuals que cada organisme públic d'investigació pot fer es limita per una quota que fixa el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques anualment i aquest departament remet la quota "sistemàticament tard", amb un retard d'entre 3 i 4 mesos després de començar l'any.

Això retarda les convocatòries de tots els contractes, asseguren els signants d'aquesta carta, que detallen que després de rebre la quota, la formalització d'un contracte de treball dura mesos: a l'ISCIII la mitjana de tramitació d'un contracte d'aquest tipus és de 27 setmanes.

Propostes

"Tots aquests problemes han estat denunciats i els mateixos investigadors han treballat en la seva solució i han realitzat propostes a la direcció i a la Secretaria d'Estat des de fa més de tres anys, però, lluny de resoldre's, la situació ha empitjorat fins a un límit insuportable".

Els científics recorden que com a resposta a la falta de solucions, la Comissió d'Investigació de l'ISCIII –òrgan que assessora la direcció en els aspectes científics– va presentar la seva dimissió en bloc el febrer passat.

Notícies relacionades

El principal objectiu de l'ISCIII és la investigació en salut: càncer, sida, malalties rares i la lluita contra les epidèmies.

Els assoliments aconseguits en aquests camps "estan sent destruïts i a curt termini suposarà no només el deteriorament de la investigació mèdica sinó del progrés com a país i la salut de la població", adverteixen els signants d'aquesta carta.