Anar al contingut

CIÈNCIA

De la crema de la meva àvia a l'ubic titani

El TiO2 s'utilitza igual en productes cosmètics que en pintura per a les parets, com a additiu de pastes dentals, en edificis de renom o per a les pròtesis

Adela Muñoz Páez

De la crema de la meva àvia a l'ubic titani

A finals del segle XIX la meva àvia Emilia va anar a estudiar magisteri a Madrid i va ser la primera dona del seu poble que ho va fer. Encara que no va exercir perquè als pobles els únics que guanyaven el sou de la família eren els marits, no va deixar de mantenir-se al dia en les publicacions literàries i va arribar a intercanviar correspondència amb autors com Emilia Pardo Bazán, les obres de la qual rebia puntualment a l'estafeta de correu que regentava el seu marit. També en aquesta estafeta rebia ‘La moda elegante ilustrada', revista familiar en la qual trobava els patrons que utilitzava per cosir la seva roba i la del seu fill, i informació sobre secrets de bellesa. No sé si va ser en aquesta revista on va trobar la fórmula magistral de la crema de bellesa que li preparaven a la farmàcia del poble, una crema miraculosa de la qual desafortunadament no conservo la recepta, perquè la meva àvia va morir als 82 anys amb un cutis envejablement ters.

La meva àvia va néixer el 1889 i va viure gairebé tota la seva vida a Santisteban del Puerto, un petit poble al nord de Jaén. Uns anys abans havien vingut al món dues dones més molt més viatgeres, Chaja Rubinstein i Florence Nightingale Graham, que també es preparaven cremes i van crear els primers emporis de bellesa femenina: Helena Rubinstein i Elizabeth Arden. Chaja va néixer en una família humil de jueus polonesos a Cracòvia el 1872, però va ser a Austràlia, país al qual havia emigrat el 1902, on va començar a comercialitzar la seva crema Valaze, l'ingredient principal de la qual era la lanolina, cera de la llana de les ovelles que es comptaven per milions en aquest país. Se li deu la classificació del cutis en sec, greixós i mixt i el desenvolupament de productes de protecció solar.

Afaits que eren exclusius de les prostitutes

La fundadora d'Elizabeth Arden, nascuda al Canadà el 1878 filla de pares britànics, no es va limitar a vendre cremes per conservar la bellesa del cutis, sinó que va tenir la gosadia de vendre a les senyores coloret, pintallavis i maquillatges, és a dir els «afaits» que fins aleshores només havien utilitzat les prostitutes. Amb una rivalitat personal i professional llegendària, van establir les bases d'una indústria que no ha deixat de créixer des que elles van obrir els primers salons de bellesa a Europa i els Estats Units a començaments del segle XX. No van ser les primeres dones a dedicar-se a aquests menesters, Tapputi-Belatekallim, perfumista que va viure a Babilònia de l'any 1200 aC, està entre les seves predecessores.

El titani metàl·lic és l'element que recobreix el Guggenheim de Bilbao i molts altres edificis de Frank Gehry

Avui s'han multiplicat les marques comercials d'aquesta indústria en constant expansió que comercialitza infinitat de productes per hidratar, rejovenir o reafirmar el cutis de dones i homes, o bé per embellir ulls, llavis i galtes. ¿Com s'aconsegueix això últim?  En la composició de maquillatges, llapis d'ulls i pintallavis, ens trobem amb una gran varietat de pigments: des d'òxids de ferro de tons vermellosos i ataronjats, que ja utilitzava l'home prehistòric als dibuixos de les parets de les coves, fins a substàncies com el diòxid de titani.

El pigment més fet servir a escala mundial

El TiO2, substància que vaig conèixer a fons a la meva tesi doctoral, no només és un component de gairebé tots els productes cosmètics, sinó el pigment blanc present a la major part de les pintures de les parets; de fet el 98% de la producció de TiO2 es dedica a aquest ús i el nom de l'element químic titani procedeix del grec ‘titanos' que significa ‘terra blanca'. És el pigment més fet servir a escala mundial perquè en ser molt opac i molt blanc, reflecteix la llum i cobreix tant les imperfeccions de les parets com les del cutis. Pel mateix motiu és un additiu de les pastes dentals, dels papers blancs, de les ceràmiques i d'alguns tipus de plàstics; també s'afegeix a alguns aliments i medicaments per protegir-los de la llum o per donar-los color blanc.

Però les propietats del diòxid de titani són encara més fascinants quan forma partícules molt, molt petites; llavors es torna completament transparent a la llum visible però ‘atrapa' tota la llum ultraviolada, responsable de l'envelliment i del desenvolupament de càncers, per la qual cosa és un filtre solar eficaç en la prevenció de càncers de pell. Em vaig ocupar de la seva capacitat d'absorbir la llum ultraviolada a la meva tesi doctoral, dedicada a l'estudi d'aquest catalitzador capaç de captar la llum de sol i convertir-la en energia química. Una de les reaccions que catalitza és la producció d'hidrogen, substància que pot arribar a ser el combustible del futur, a partir de la descomposició de l'aigua.

El titani metàl·lic és l'element que recobreix l'impressionant museu Guggenheim de Bilbao, l'hotel Marquès de Cinglera de la Rioja i molts altres edificis dissenyats per l'arquitecte Frank Gehry. També són de titani les pròtesis de maluc que el meu fill, cirurgià traumatològic a Toledo, implanta a persones grans com la seva àvia, la filla de l'apotecari que fa gairebé un segle li portava les cremes a la senyora Emilia, que amb els anys va acabar convertint-se en la seva sogra.

0 Comentaris
cargando