Demostració

Urà sí que fa pudor d'ous podrits

Un grup de científics demostren que el gas que li dona aquesta olor impregna l'atmosfera superior del planeta

zentauroepp9433519 180424082312

zentauroepp9433519 180424082312

1
Es llegeix en minuts

El sulfur d'hidrogen, el gas que dona als ous podrits la seva olor característica, impregna l'atmosfera superior del planeta Urà, i així s'ha demostrat definitivament.

Amb base a observacions espectroscòpiques sensibles amb el telescopi Gemini North, un grup d'astrònoms van descobrir que el nociu gas s'arremolina a dalt dels cims dels núvols del planeta gegant. Aquest resultat resol un obstinat misteri d'un dels nostres veïns a l'espai.

Fins i tot després de dècades d'observacions i una visita de la nau espacialVoyager 2, Urà es va aferrar a un secret crític, la composició dels seus núvols. Ara, un dels components clau dels núvols del planeta finalment ha sigut verificat.

Patrick Irwin, de la Universitat d'Oxford, Regne Unit, i col·laboradors globals van analitzar espectroscòpicament la llum infraroja d'Urà capturada pel telescopi Gemini North de 8 metres al Maunakea de Hawaii. Van trobar sulfur d'hidrogen als núvols d'Urà. L'evidència llargament buscada es publica en l'edició del 23 d'abril de la revista Nature Astronomy.

Les dades de Gemini, obtingudes amb l'espectròmetre de camp integrat d'infraroig pròxim (NIFS), van prendre mostres de la llum solar reflectida d'una regió immediatament superior a la capa de núvols visible principal en l'atmosfera d'Urà.

Llarg debat

Notícies relacionades

"Si bé les línies que estàvem intentant detectar amb prou feines eren allà, les vam poder detectar de manera inequívoca gràcies a la sensibilitat de NIFS a Gemini, combinades amb les exquisides condicions a Maunakea", va dir Irwin.

Els astrònoms han debatut durant molt temps la composició dels núvols d'Urà i si el sulfur d'hidrogen o l'amoníac dominen la coberta de núvols, però no tenien proves definitives en els dos sentits. "Ara, gràcies a les dades millorades de la línia d'absorció de sulfur d'hidrogen i els meravellosos espectres de Gemini, tenim l'empremta digital que ha atrapat el culpable", diu Irwin. Les línies d'absorció espectroscòpiques (on el gas absorbeix part de la llum infraroja de la llum solar reflectida) són especialment febles i difícils de detectar, segons Irwin.