Intriga científica

La NASA detecta misteriosos forats mai vistos a l'Àrtic

Van ser trobats per científics d'una missió que es dedica a mesurar el gel

nasa-agujeros

nasa-agujeros

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns misteriosos cercles al voltant d'uns forats al gel marí de l'Àrtic han sigut observats per l'operació IceBridge de la NASA, que supervisa els pols en avió fa 10 anys. La troballa va tenir lloc el 14 d'abril, quan el científic de la missió IceBridge John Sonntag va descobrir una cosa que no havia vist mai abans.

Sonntag va fer la fotografia dels forats des de la finestra de l'avió d'investigació P-3 mentre sobrevolava l'est del mar de Beaufort. En aquell moment, la ubicació de l'avió era 69,71° nord i 138,22° oest, a uns 50 quilòmetres al nord-oest del delta del riu Mackenzie al Canadà. "Hem vist aquestes característiques circulars només durant uns minuts avui -va escriure Sonntag-. No recordo haver vist aquesta mena de coses en un altre lloc".

Les característiques són més una curiositat que qualsevol altra cosa. L'objectiu principal del vol aquell dia va ser realitzar observacions de gel marí en una àrea que no tenia cobertura per part de la missió abans del 2013. No obstant, la imatge va causar una gran intriga, i per això els científics d'IceBridge es van disposar a veure què en podien aprendre. "No sempre és fàcil basar-se en una fotografia o imatge de satèl·lit només, i per tant les següents idees són especulacions", assenyalen en un comunicat del NASA Earth Observatory.

Alguns aspectes de la imatge són fàcils d'explicar. El gel marí aquí és clarament gel jove que creix dins del que alguna vegada va ser una àrea llarga i lineal d'aigua oberta o plom. "El gel és probablement prim, suau i pastós i una mica mal·leable -diu Don Perovich, un geofísic de gel marí del Dartmouth College-. Això es pot veure en les característiques d'ona davant de l'ameba mitjana".

Perovich continua observant que hi podria haver un moviment general d'esquerra a dreta del nou gel com ho demostra el rafting al costat dret de la imatge. El rafting es produeix quan dos blocs de gel prim col·lisionen. Com a resultat de la col·lisió, els blocs de gel llisquen amunt i a sota de l'altra en un patró que s'assembla a una cremallera o dits entrellaçats.

Difícils d'explicar

"Definitivament és una àrea de gel prim, ja que es pot veure el rafting amb els dits a prop dels forats i el color és prou gris per indicar poca capa de neu", diu el científic del projecte IceBridge Nathan Kurtz. "No estic segur de quin tipus de dinàmica podria conduir a les característiques en forma de semicercle que envolten els forats. No havia vist mai abans una cosa així", afegeix.

De fet, els forats són difícils d'explicar. Una idea és que tenen un origen de mamífer: els forats poden haver sigut rosegats per les foques per crear una àrea oberta al gel a través del qual poden emergir per respirar. Els orificis són similars a les fotografies dels orificis per respirar creats per les juntes anulars i per les foques de Groenlàndia.

"Les característiques circumdants es poden deure a onades d'aigua que es filtren sobre la neu i el gel quan surten entre les juntes -apunta Walt Meier, científic del Centre Nacional de Dades sobre Neu i Gel-. O podria ser una mena de característica de drenatge que resulta de quan el forat està fet al gel".

Notícies relacionades

Chris Polashenski, un científic del gel marí al Laboratori d'Investigació i Enginyeria de les Regions Fredes, va dir que havia vist característiques com aquesta abans, però no en té una explicació sòlida. Està d'acord que és possible que siguin respiradors per a les foques; igualment plausible és que els forats van ser causats per convecció.

"Això és en aigües bastant poc profundes en general, i per això hi ha moltes possibilitats que siguin simplement fonts càlides o filtracions d'aigües subterrànies que flueixen des de les muntanyes cap a l'interior que fan la seva presència en aquesta àrea en particular", indica Chris Shuman, de la Universitat de Maryland.