L'ADN DE LA SETMANA

Americà

En les poblacions actuals hi ha traces d'orígens molt diversos

amadridejos18989905 macro campa a de la asociaci n survival internacional para l180420230643

amadridejos18989905 macro campa a de la asociaci n survival internacional para l180420230643

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

El continent americà hauria de ser una de les regions del planeta en les que resultés més fàcil estudiar l’origen dels seus habitants. De fet, no tenim traces d’humans anteriors a fa 20.000 anys. Tot i això, l’arribada dels europeus va tenir efectes dramàtics sobre la gent i a l’ADN dels americans actuals hi ha traces de poblacions d’orígens molt diversos. És el que acaba de demostrar un ampli estudi dels habitants actuals de diferents països. Una excepció poden ser les poblacions de la Patagònia: el seu ADN està molt relacionat amb el dels que hi vivien fa més de 1.000 anys.

Notícies relacionades

Disposem d’una informació detallada sobre els centenars de milers de variacions que apareixen en el genoma humà. La majoria d’elles no tenen cap efecte detectable en els individus, però es transmeten de pares a fills i es poden fer servir per estudiar les relacions entre grups d’individus. Investigadors de l’Amèrica Llatina han analitzat les variants a l’ADN de 6.500 individus del Brasil, Xile, Mèxic, Colòmbia i el Perú i les han comparat amb les de diferents zones geogràfiques del món. Demostren que la contribució més important a aquests genomes és d’origen americà i europeu, però detecten aportacions nombroses de poblacions africanes i asiàtiques. Fins i tot troben per tot Amèrica les variants genètiques típiques dels jueus sefardites que van ser expulsats d’Espanya al segle XV i que en teoria no podien emigrar a Amèrica.

D’altra banda, un altre estudi ha analitzat els genomes de 61 individus de quatre poblacions actuals del sud de Xile i d’altres quatre que van viure a les mateixes zones fa 1.000 anys. Troben que les característiques genètiques dels antics habitants es corresponen bé amb els actuals. Els resultats ens diuen que una gran part dels habitants de l’Amèrica Llatina tenen ancestres vinguts d’arreu del món després de l’arribada dels europeus. Només uns quants grups van quedar preservats a l’extrem sud.