L'ADN DE LA SETMANA

Adaptació

Diversos estudis exploren l'èxit de l'espècie humana per sobreviure en circumstàncies adverses

amadridejos3757207 exit television programa homo sapiens180322211446

amadridejos3757207 exit television programa homo sapiens180322211446

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

En els entorns canviants que es produeixen de forma continuada al nostre planeta, les diferents espècies sobreviuen gràcies a la seva capacitat per adaptar-se a noves circumstàncies. Això s’ha dit, per exemple, de l’extinció dels grans dinosaures, que no van poder sobreviure a la catàstrofe planetària produïda per l’impacte d’un gran meteorit. Dos articles recents parlen de la capacitat d’adaptació de l’espècie humana en períodes clau de la seva evolució.

Notícies relacionades

Un dels articles intenta establir com els humans van sobreviure a una de les erupcions volcàniques més importants de les quals tenim notícia i que va produir el volcà Toba, a l’illa de Sumatra, fa 74.000 anys. El material que va llançar a l’atmosfera hauria produït una disminució de la llum solar durant anys de tal manera que se suposa que va desencadenar l’extinció d’animals i plantes. Els individus de l’espècie humana no eren gaire diferents dels actuals i estaven en plena expansió pel planeta. L’estudi detallat d’uns sediments de Sud-àfrica on hi ha restes humanes de forma gairebé contínua ens diu que no sembla que la catàstrofe els afectés gaire, cosa que demostra la seva capacitat per adaptar-se en un entorn molt canviant.

Altres articles exploren el que va passar fa més de 300.000 anys estudiant zones de l’est de l’Àfrica on es poden seguir amb cert detall diferent etapes que van precedir l’aparició de l’Homo sapiens

Temes:

Paleontologia