L'ADN DE LA SETMANA

Pesca als oceans

Es calcula que en més de la meitat de la superfície oceànica hi ha activitat pesquera

amadridejos28028501 pescadores de filipinas para un tema de cambio climatico fot180302210848

amadridejos28028501 pescadores de filipinas para un tema de cambio climatico fot180302210848

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

En les imatges dels oceans, fins i tot els vaixells més grans es veuen diminuts. Per això podríem pensar que la nostra presència hi és poc significativa. No obstant, s'acaba de publicar un article en què es calcula que els pescadors actuen en més del 55% de la superfície de les aigües oceàniques. Això significa una superfície quatre vegades més gran que la que ocupem per a l'agricultura a tot el món.

Notícies relacionades

L'estudi l'han fet un grup d'investigadors dels Estats Units aprofitant els sistemes de localització que tenen els vaixells per tractar de reduir els riscos de col·lisió entre ells. Han processat més de 22.000 milions de missatges de 70.000 vaixells d'entre 6 i 146 metres que suposen que tenen activitat de pesca. Gràcies a aquestes dades han localitzat les zones on pesquen i els seus moviments. No pot sorprendre que els llocs on els vaixells es troben amb més freqüència siguin on hi ha una productivitat de pesca més elevada, com a prop de les costes africanes o de l'Amèrica del Sud, o a prop dels llocs de consum com són el mar del Nord o el mar de la Xina. També troben que l'activitat pot dependre del clima i els costums dels seus països, com per Nadal o l'Any Nou xinès.

Potser la dada més nova de l'estudi és que en més de la meitat de la superfície dels oceans hi ha activitat pesquera. I on no n'hi ha és perquè es tracta de zones poc accessibles com les zones polars o amb menys poblacions de peixos. En l'article els autors es pregunten si val la pena tant esforç amb efectes globals per a una activitat que només proporciona l'1,24% de les calories que mengem, sobretot tenint en compte que actualment la meitat de la producció de peix i marisc ja procedeix de l'aqüicultura. En alguns països es recolza l'activitat pesquera per la seva importància social o econòmica o per l'alt consum de peix. En la pesca oceànica, com en tants altres temes, les decisions locals acumulades acaben tenint efectes en el conjunt del planeta.

Temes:

Pesca