L'ADN DE LA SETMANA

Regeneració (d'òrgans)

Les salamandres i les planàries poden recuperar parts del seu cos quan se seccionen

zentauroepp6095391 salamandra180224163847

zentauroepp6095391 salamandra180224163847

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Hi ha animals que són capaços de regenerar alguna part del seu cos quan aquesta se secciona. Es tracta, d’una banda, de les salamandres, que tenen la propietat de produir una nova extremitat si una d’elles se secciona, i de l’altra, de les planàries, un grup de petits cucs que poden fins i tot regenerar tot el cos a partir de petits fragments. No es farà estrany per  a ningú que es busqui si en el genoma d’aquests dos animals hi ha alguns gens que expliquin aquestes propietats.

Notícies relacionades

Les dues espècies estan molt separades a l’arbre evolutiu dels animals, però han estat models ben estudiats per aquestes propietats particulars. En els dos treballs hi participen diversos grups internacionals liderats per investigadors alemanys. Aconseguir els dos genomes ha estat complicat i s’han aplicat noves tècniques que estan apareixent. El de la salamandra és d’una espècie mexicana, l’axolot, que té una capacitat de regeneració especialment important. El seu genoma és molt gran, deu cops més que el genoma humà. La planària és una espècie mediterrània que ha estat estudiada amb profunditat per grups de la Universitat de Barcelona i el seu genoma és unes quatre vegades més petit que l’humà. No obstant això, els dos genomes tenen un nombre de gens similar entre si i amb el de l’espècie humana.

Cal dir que amb les dades del genoma d’aquests dos animals, el secret de la capacitat de regenerar òrgans que tenen aquestes espècies no s’ha trobat encara. En els nous genomes hi ha diferències en l’estructura i en la forma com es regulen gens que intervenen en la formació de les extremitats i que caldrà estudiar amb detall. Cada espècie ha seguit camins diferents en l’adaptació a les circumstancies canviants a què s’enfronta i en algun moment trobarem traces en el genoma de com s’ho han fet. També caldrà investigar si d’alguna d’elles podem treure informació que interessi, com per exemple regenerar un membre amputat o com regenerar teixits danyats.