fenomen astronòmic

Avistada una bola de foc travessant el cel entre Andalusia i la Manxa

L'asteroide, que ha quedat fet miques abans d'arribar a terra, ha sigut visible des de diverses ciutats del sud d'Espanya

El bòlid ha entrat a l'atmosfera a 43.000 quilòmetres per hora, una velocitat lenta segons els experts

meteorito

meteorito

1
Es llegeix en minuts

Una bola de foc que va entrar a l'atmosfera a 43.000 quilòmetres per hora va ser vista divendres a la nit a diverses províncies d'Andalusia i a Castella-la Manxa, encara que va resultar destruïda completament sense arribar a caure'n cap tros a la Terra.

El professor de la Universitat de Huelva José María Madiedo ha detallat que s'ha tractat "d'una lenta i brillant bola de foc" que va ser albirada a les 21.52 hores, com a conseqüència de l'entrada a l'atmosfera terrestre d'un fragment desprès d'un asteroide. Es va localitzar a una altitud d'uns 75 quilòmetres i quan va deixar de veure's estava a uns 26 aproximadament, segons ha ampliat l'agència Efe.

El fenomen va poder ser registrat pels detectors que la Universitat de Huelva opera al Complex Astronòmic de La Hita (Toledo) i als observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), La Sagra (Granada), Sierra Nevada (Granada) i Sevilla.

Aquests detectors treballen en el marc del projecte Smart, que té com a objectiu monitoritzar contínuament el cel per registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del sistema solar.

Velocitat relativament baixa

Notícies relacionades

La velocitat de la roca a l'entrada a l'atmosfera, a 43.000 quilòmetres per hora, va fer que es tornés incandescent, encara que Mediedo ha explicat que "es tracta d'una velocitat relativament baixa per a aquest tipus de fenòmens, ja que poden arribar a superar els 260.000 quilòmetres per hora".

"Tot això, unit a la gran altitud a què estava, va fer que els testimonis que el van avistar tinguessin la sensació que la bola de foc va travessar el cel lentament", ha assenyalat Mediedo sobre la roca, que es va destruir completament a l'atmosfera, i per tant cap fragment hauria caigut a terra en forma de meteorit.