Investigació

Medicaments contra l'asma redueixen la fertilitat de les dones

Les dones que utilitzen fàrmacs d'alleujament temporal triguen un 20% més a quedar-se embarassades, conclou un estudi

lmmarco37391355 mas periodico mujer embarazada170704161450

lmmarco37391355 mas periodico mujer embarazada170704161450

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les dones que pateixen asma i només utilitzen medicaments d'alleujament temporal triguen més a quedar-se embarassades que les que prenen medicaments d'acció prolongada, segons un estudi publicat avui.

Investigacions prèvies havien identificat un vincle entre l'asma, que pateixen entre el 5 i el 10% de les dones, i la fertilitat femenina, però l'impacte dels medicaments per tractar-la no estava clar.

"Hi ha proves que mostren que l'asma maternal té un impacte negatiu en la salut de les mares gestants i els seus nadons, i el nostre consell és que les dones han d'adoptar els passos necessaris per controlar l'asma abans de concebre", afirma l'autor de l'estudi, Luke Grzeskowiak, en un comunicat de la Universitat d'Adelaida.

L'asma és una inflamació en el sistema respiratori però que també pot afectar altres parts del cos, inclòs l'úter, cosa que pot afectar la salut dels òvuls en els ovaris.

"Els corticoesteroides suprimeixen el sistema immunològic mentre que els tractaments d'alleujament temporal no alteren la funció immunològica. En les dones que prenen els calmants pot passar que si bé els símptomes de l'asma milloren, la inflamació persisteix en els pulmons i altres òrgans del cos", subratlla Grzeskowiak.

L'estudi va analitzar els casos de 5.600 dones a Austràlia, Nova Zelanda, el Regne Unit i Irlanda que esperaven el seu primer fill en les primeres etapes d'embaràs i va trobar que un 10% d'elles tenia asma i van trigar a quedar-se embarassades.

Acció prolongada

Al separar-les en dos grups segons els tractaments que utilitzaven, l'estudi no va trobar diferències en relació amb la fertilitat entre les dones que usaven tractaments d'acció prolongada i les que no patien asma.

En canvi, les dones que prenien medicaments d'alleujament temporal com els betaagonistes trigaven de mitjana un 20% més a quedar embarassades.

La investigació va trobar, a més, que aquestes dones eren un 30% més propenses a patir una demora de més d'un any a concebre, fet que es considera com el llindar per a la fertilitat.

Notícies relacionades

Aquestes diferències es van mantenir fins i tot després que es tinguessin en compte altres factors que influeixen en la fertilitat com l'edat i el pes.

No obstant, encara es desconeix al detall com l'asma o els seus tractaments afecten la fertilitat.