El primer britànic era negre i tenia els ulls blaus

L'Home de Cheddar té uns 10.000 anys d'antiguitat

La pigmentació clara dels europeus és un fenomen recent

jcarbo41941012 cheddar180207130134

jcarbo41941012 cheddar180207130134 / JUSTIN TALLIS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi genètic d’un esquelet de fa 10.000 anys conegut com l’Home de Cheddar, considerat el primer britànic modern, ha revelat que la pigmentació de la seva pell era de fosca a negra i que tenia els cabells arrissats i els ulls blaus.

El sorprenent descobriment, realitzat per científics de la University College de Londres (UCL) i el Natural History Museum, suggereix que la pigmentació més clara que ara es considera una característica definitòria del nord d’Europa és un fenomen molt més recent.

Chris Stringer, director d’investigació del museu, recorda que l’Home de Cheddar no és el primer humà localitzat a les illes britàniques, ja que es coneixen restes d’individus de fa almenys 500.000 anys, vinculats a l’Homo heidelbergensis, però sí que és el més antic de la nostra espècie i estirp. El treball pioner va ser portat a terme per un equip d’experts en evolució humana i modelat prehistòric per a un documental de la cadena Channel 4.

«El perfil genètic de l’Home de Cheddar l’ubica amb altres europeus de l’era Mesolítica d’Espanya, Hongria i Luxemburg, l’ADN del qual ja ha sigut analitzat. Aquests caçadors recol·lectors van migrar a Europa al final de l’última edat de gel i el grup va incloure els avantpassats de l’home de Cheddar», explica el professor Mark Thomas, de la UCL, que va establir la seva aparença a partir de les anàlisis d’ADN.

Notícies relacionades

 Actualment, al voltant del 10% de l’ascendència britànica indígena es pot vincular a aquesta població. L’Home de Cheddar va ser desenterrat el 1903 a la cova de Gough a Cheddar Gorge, Somerset. Durant més de 100 anys, els científics han intentat revelar la seva història, plantejant teories sobre com era, d’on venia i què podia dir-nos sobre els nostres ancestres.

ESCÀNER D’ALTA TECNOLOGIA

Per recol·lectar uns quants mil·ligrams de la seva pols d’os per a la seva anàlisi, els científics de l’antic laboratori d’ADN del Natural History Museum van perforar un forat de dos mil·límetres d’ample al crani. Com que l’ADN estava inusualment ben conservat, possiblement degut a les condicions fredes i estables a la cova de pedra calcària, l’equip va extreure suficient informació genètica per documentar-ne la reconstrucció facial, així com altres característiques genètiques. Els fabricants de models, Adrie i Alfons Kennis, van utilitzar un escàner d’alta tecnologia per reproduir el crani en detalls tridimensionals complets.