L'ADN DE LA SETMANA

Beríngia

Uns investigadors han seqüenciat el genoma dels primers pobladors d'Amèrica

amadridejos3658156 karlin itchoak coils the rope of a subsistence net after pul180112191606

amadridejos3658156 karlin itchoak coils the rope of a subsistence net after pul180112191606 / LAURENT DICK

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Durant milers d’anys Àsia i Amèrica van estar connectades per una ampla banda de terra que avui està en gran part enfonsada sota l’oceà i on s’hi ha format l’estret de Behring. Aquest territori, que ha estat batejat com a Beríngia, comprenia l’extrem est de Sibèria i l’actual Alaska i va estar habitat per tota mena d’espècies vegetals i animals que es van intercanviar en les dues direccions. Sabem que Beríngia va estar habitada per humans que procedien de Sibèria i que progressivament van anar poblant tot el continent americà. S’acaba de publicar pel primer cop el genoma d’un habitant de Beríngia i ens dona una nova perspectiva sobre l’origen dels americans.

Notícies relacionades

El que es publica a la revista Nature és el primer genoma complert d’un noi jove de fa 11.500 anys que va viure a la part de Beríngia que és actualment Alaska. Els grups danesos i anglesos que han fet la feina van extreure ADN d’un tros d’os del crani. Per fer-ho van demanar permís a representants de les tribus de pobles americans que són molt gelosos de preservar les restes dels seus ancestres. Han comparat els resultats amb els genomes de 167 poblacions humanes d’arreu del món i que ja estan disponibles.

Els resultats demostren que el genoma del noi de Beríngia es correspon amb el que sabem de les primeres poblacions que van habitar Amèrica. Prenent en compte totes les dades del genoma, però també de l’arqueologia i de les relacions entre les llengües americanes, proposen que els primers pobladors humans haurien arribat a Beríngia procedents de Sibèria fa 25.000 anys. Allà s’hi van establir i alguns hi vivien encara fa 11.500 anys. Un grup, però, se’n va anar per explorar més al sud i va poblar tot el continent. Les circumstàncies d’aquesta decisió són desconegudes per ara, però s’ha dit que poden respondre a dues maneres de veure el món que persisteixen entre nosaltres. Aquella que es conforma amb la vida allà on es viu i aquella que es pregunta què hi ha darrera les muntanyes i decideix anar a explorar-ho. 

Temes:

Genètica