Meteors

La pluja d'estels dels Tàurids esquitxarà el cel aquest divendres

El 17 de novembre es podran observar els Leònids, encara que es preveuen febles

Un meteor travessa el cel durant una pluja d’estrelles a Lietzen, Alemanya.

Un meteor travessa el cel durant una pluja d’estrelles a Lietzen, Alemanya. / EFE / PATRICK PLEUL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els observadors del cel es preparen per rebre dues importants pluges de meteorits aquest mes de novembre: els Tàurids, amb un màxim de visibilitat el 10 i l'11 de novembre, i els Leònids, el 17 de novembre.

Aquests fenòmens es produeixen quan la Terra es troba, periòdicament en el seu viatge al voltant del Sol, amb corrents de runa de cometes o, ocasionalment, asteroides. Les partícules dels residus s'estavellen contra l'atmosfera de la Terra i es cremen, i produeixen un meteor o estel fugaç.

Els Tàurids, denominats així perquè semblen irradiar des de la constel·lació de Taure, arribaran al seu punt màxim divendres i dissabte, 10 i 11 de novembre, quan la Lluna està a la fase minvant. El millor moment per veure aquest esdeveniment és al voltant de la mitjanit. Aquest fenomen és causat per l'estela del cometa Encke.

Notícies relacionades

Els Leònids, que irradien des de la constel·lació de Leo, arribaran al seu punt màxim el 17 de novembre. El pic d'aquesta pluja d'estels és un moment ideal per als observadors del cel, ja que la Lluna no es veurà. Ocasionalment, els Leònids produeixen tempestes de meteors, com el 1966, quan van caure tants meteors que els observadors van indicar que la pantalla era com pluja, segons EarthSky.org.

Aquest any, no obstant, s'espera que produeixi meteors febles, a una taxa del voltant de 10 per hora. Els meteors arribaran al seu punt màxim a l'equador de la matinada. La font d'aquest esdeveniment és el cometa Tempel-Tuttle.

Temes:

Astronomia