Mòmies

L'ADN extret revela els parentius genètics dels antics pobladors d'Egipte

amadridejos7227721 zahi hawass  c   head of the high council for antiquities  s170610000707

amadridejos7227721 zahi hawass c head of the high council for antiquities s170610000707 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

El costum de tractar els cadàvers per conservar-ne l’aspecte va ser una constant a l’antic Egipte. Hi ha milers de mòmies als museus d’arreu del món i semblaria que a priori seria fàcil estudiar-ne l’ADN. Curiosament no ha sigut així i els resultats eren poc fiables. Sembla que per fi hi ha resultats fidedignes de l’ADN i parlen de poblacions que estarien més relacionades amb les del Pròxim Orient que amb les de l’Àfrica subsahariana.

En l’estudi, realitzat per grups alemanys, s’han utilitzat restes de 151 mòmies guardades en museus d’Egipte i que procedeixen d’Abusir al-Melek, una regió del sud del Caire on hi havia un culte actiu a la deessa Osiris. L’ADN s’ha extret de teixits al voltant de les dents i els ossos. D’aquesta manera hi ha prou material de qualitat per analitzar l’ADN del mitocondri, òrgan molt abundant en les cèl·lules, de 90 individus. En tres casos s’ha pogut analitzar l’ADN total. Podria semblar que les restes momificades serien una bona font de material genètic, però no és així. Potser a causa del clima càlid i humit de la zona o al tractament que es feia per conservar els cadàvers, el fet és que els intents d’analitzar l’ADN de mòmies egípcies havien fracassat fins ara.

Notícies relacionades

Els resultats permeten establir les relacions de les poblacions de la zona estudiada d’Egipte amb altres de conegudes durant un període que va de 1.300 anys abans de la nostra era a 700 anys després. El resultat és que aquelles poblacions tenien un ADN que s’assemblava sobretot a les que vivien als actuals Israel, Palestina i Jordània.

Quan s’analitzen mostres més modernes apareixen contribucions de poblacions del centre i el sud d’Àfrica, portades potser per l’esclavatge. Ara que es pot estudiar l’ADN de mòmies, serà possible analitzar altres regions d’Egipte i altres períodes, però sembla que en temps antics les relacions en una regió clau per a la nostra espècie i la nostra història eren molt intenses.