google li dedica un 'doodle'

Dia Mundial del Medi Ambient: ¿Com afectarà el planeta la política de Trump?

L'ONU va establir el 1972 el 5 de juny com a dia per reivindicar els temes ambientals de la Terra

orangutanes

orangutanes

3
Es llegeix en minuts

El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada 5 de juny. L'ONU commemora aquest dia des del 1973, en un esdeveniment que aquest any té el Canadà com a país amfitrió i que se celebra amb el lema 'Connectar les persones amb la naturalesa'. L'assemblea general de l'organització supranacional va establir el 5 de juny com el Dia Mundial del Medi Ambient en una resolució del 15 de desembre de 1972. Google també s'ha sumat a aquesta jornada reivindicativa amb un 'doodle'. Aquest dia de reivindicació se celebra quatre dies després que Donald Trump anunciés la retirada dels EUA de l'Acord Climàtic de París

¿QUIN IMPACTE TINDRÀ LA SORTIDA DELS EUA?

La sortida dels Estats Units del pacte tindrà un efecte molt modest sobre les temperatures mundials. I és que les emissions nord-americanes de CO2 només representen el 14% del total mundial, i els EUA són el segon emissor de diòxid de carboni (CO2) i altres gasos industrials responsables de l'efecte hivernacle.

Els Estats Units van deixar de ser el principal emissor de gasos fa una dècada, superats per la Xina, i tot indica que l'Índia ocuparà la segona posició ben aviat. "Més que efectes reals, un cop psicològic", resumeix Francisco J. Doblas, investigador ICREA i director del Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center (BSC), sobre la sortida dels EUA de l'Acord de París. 

¿AUGMENTARÀ LA TEMPERATURA?

Portada de 'Der Spiegel' després de la victòria de Trump a les eleccions dels EUA.

La decisió de Trump pot fer que la Terra sobrepassi el llindar de l'increment de dos graus respecte als valors del 1900. Des d'aquest any ja ha augmentat un grau la temperatura i és previsible que s'incrementin diverses dècimes més a causa de la inèrcia atmosfèrica. Els dos últims anys (2015 i 2016) han sigut els més càlids des que se'n tenen registres, ja fa un segle i mig. El negacionisme de Trump (sobre el qual ja va advertir el setmanari alemany 'Der Spiegel' en una impactant portada el novembre passat) provocarà que la temperatura terrestre pugi com a molt entre una i tres dècimes més del previst d'aquí al 2100, segons diverses estimacions publicades. 

¿TINDRÀ REPERCUSSIONS ECONÒMIQUES?

La marxa dels EUA del pacte pel clima també té repercussions econòmiques. El país, que no rebrà cap sanció per trencar l'acord, s'havia compromès a donar cada any 3.000 milions de dòlars, a partir del 2020, per fer front al canvi climàtic. L'expresident nord-americà Barack Obama havia ratificat l'acord el setembre passat. Trump també derogarà algunes mesures posades per Obama per mitigar les emissions de gasos d'efecte hivernacle més enllà de l'Acord de París.

¿PODEN FER ALGUNA COSA ELS ESTATS I ELS GOVERNS LOCALS?

El Sierra Club, una veterana organització ambiental de Califòrnia, ha publicat una anàlisi que conclou que el 60% de les reduccions necessàries per complir amb el compromís de París es podrien fer realitat gràcies a l'acció dels estats, dels governs locals i de les empreses mitjançant incentius per a les energies renovables i inversions en eficiència energètica.

EL MEDI AMBIENT A ESPANYA

A Espanya, quatre figures vinculades amb el medi ambient, des de polítics fins a ecologistes i naturalistes, han plasmat en converses amb Efeverde la seva idea sobre la connexió amb la naturalesa i les estratègies per mantenir aquest vincle. Per la secretària d'Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, "el medi ambient és feina de tots, ens afecta a tots, ens implica a tots i requereix la contribució de tots, fins i tot amb petits gestos quotidians".

Pel que fa al paper del Govern, la secretària d'Estat ha assegurat que l'objectiu és garantir la protecció del patrimoni natural espanyol i fer-lo compatible amb el desenvolupament econòmic i la generació de llocs de treball, en compliment amb els compromisos europeus i a través de polítiques eficaces i sostenibles.

Teresa Ribera, directora de l'Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals, amb seu a París, afronta aquest dia preguntant-se "com és possible desconnectar-se de l'entorn natural i oblidar que l'aire i l'aigua, el nostre aliment i futur, depenen de la bona salut del planeta Terra".

Notícies relacionades

Per part de les oenagés ecologistes, Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF, ha assegurat que "només en completa connexió amb la naturalesa es poden entendre els beneficis que ens aporta, aigua, aire i aliment, a més d'espiritualitat i esbarjo".

El naturalista i divulgador Joaquín Araújo ha explicat que el "primer aliment" per a la continuïtat de la vida és acompanyar-la, imitar-la i ajudar-la, "amb la naturalesa hem fet massa coses malament".