Trobades restes orgàniques bàsiques per a la vida al planeta nan Ceres

zentauroepp37322351 a view of the surface of the dwarf planet ceres  taken by na170216224630

zentauroepp37322351 a view of the surface of the dwarf planet ceres taken by na170216224630 / NASA

2
Es llegeix en minuts

Un equip internacional d’investigadors ha descobert que el planeta nan Ceres conté restes orgàniques alifàtiques –compostos químics capaços de desenvolupar vida– i ha determinat que no procedeixen de fora de l’asteroide, sinó que s’hi van formar.

Segons l’equip d’investigadors, dirigit per María Cristina De Sanctis, de l’Institut Nacional d’Astrofísica de Roma (Itàlia), aquests compostos es van formar al planeta perquè si hi haguessin arribat després de xocar amb algun objecte còsmic la calor extrema de l’impacte els hauria destruït.

I és que, donat que Ceres alberga grans quantitats d’aigua i encara pot retenir calor del seu període de formació, és molt probable que aquests compostos orgànics es desenvolupessin a l’interior d’aquest cos planetari, conclou l’estudi que es va publicar ahir a la revista Science. Aquesta troballa serveix a Michael Küppers, de l’Agència Espacial Europea (ESA), de base per a un altre article que també es va publicar ahir a Science i que, amb el títol «Ceres, el planeta nan i els ingredients de la vida», posa en perspectiva els recents descobriments de molècules complexes i aigua al planeta nan, informa l’agència Efe.

FORMACIÓ DE LA TERRA

Küppers recorda que les condicions de formació de la Terra són poc compatibles amb la formació de vida, i per això es considera la possibilitat que els components orgànics que van donar lloc a la vida al nostre planeta procedissin de cometes o bé d’asteroides que hi van impactar.

I encara que fins ara tot eren teories, els últims anys cada vegada hi ha més proves que demostren la presència d’aigua al cinturó d’asteroides, la regió del Sistema Solar en què orbita Ceres (l’objecte més gran del cinturó amb 945 quilòmetres de diàmetre).

Estudis recents com el del cometa 67P/Churymov-Guerassimenko portat a terme per la nau Rosetta, o el de Ceres, que ha sigut desenvolupat per la sonda espacial Dawn, han proporcionat noves proves que les molècules orgàniques complexes –i fins i tot els aminoàcids– es troben en tots els cossos petits del Sistema Solar i que el gel abunda a tot el cinturó d’asteroides.

Notícies relacionades

Entre altres troballes, es va detectar un núvol de vapor d’aigua al voltant de Ceres, probablement provocada per la sublimació del gel a la superfície del planeta, un fet fins aleshores mai vist en un objecte gran del cinturó d’asteroides (era una característica típica dels cometes).

Descobriments com aquest van preparar l’escenari per a l’arribada de Dawn, que des de la primavera del 2015 ha estat orbitant al voltant del planeta nan Ceres i cartografiant-ne la superfície. Gràcies a la seva equipació, aquesta nau de la NASA va proporcionar proves convincents que el gel està distribuït per tot el subsol.