L'ADN DE LA SETMANA

Trasplantaments

Uns investigadors han aconseguit un pàncrees de rata a partir de cèl·lules embrionàries de ratolí

raton-nakauchi-lab

raton-nakauchi-lab

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

A vegades un òrgan del nostre cos deixa de funcionar i no hi ha manera d’arreglar-lo. La única solució és canviar-lo gairebé com fem amb les peces dels cot­xes. Des dels anys 60 es van començar a fer transplantaments i actualment a Espanya, un país líder en aquest assumpte, se’n fan gairebé 5.000 a l’any. Sovint el coll­ d’ampolla és trobar el donant adequat i per això s’ha pensat a recórrer a animals, però això presenta problemes de diferent mena. S’acaba de descobrir en ratolins una nova possibilitat de produir òrgans que caldrà explorar.

Notícies relacionades

    L’experiment, fet per grups de recerca japonesos, ha consistit a introduir cèl·lules embrionàries de ratolí en un embrió de rata al qual se li ha eliminat la possibilitat de créixer el pàncrees. Quan ha nascut, la rata tenia el pàncrees format per cèl·lules de ratolí. Han extret la part del pàncrees que produeix insulina, l’han trasplantada en ratolins que tenen diabetis i demostren que les cèl·lules trasplantades la corregeixen. Aquest procediment sembla també resoldre alguns dels problemes que produeix el rebuig dels trasplantaments. La qüestió ara seria saber si una tècnica semblant serviria en humans.

    Actualment es fan al món milers de trasplantaments d’òrgans com el cor, el fetge, el ronyó, el pulmó i el pàncrees a l’any. Disposar d’òrgans per trasplantar és un factor que limita el nombre que se’n pot fer i hi ha llargues llistes d’espera. Seria interessant tenir una font d’òrgans que no depengués de disposar de donants. Els òrgans d’animals produeixen rebuig i s’havia parlat de modificar espècies com el porc, que té alguns òrgans semblants als humans, per disminuir-lo. La recerca es va aturar per por que en el procés es desvetllessin virus latents en els genomes dels animals. Fa poc s’ha demostrat que aquests virus es poden desactivar mitjançant edició genòmica. La nova tècnica pot ser una alternativa. Ara caldrà fer molta feina abans d’estar convençuts que es pot fer servir de forma segura quan es necessita.