INVESTIGACIÓ

Els gats poden ser tan intel·ligents com els gossos

Un estudi japonès mostra que els felins són capaços de recordar experiències agradables, com el seu menjar preferit

jgarcia28885040 cats crowd the harbour on aoshima island in the ehime prefec170114152154

jgarcia28885040 cats crowd the harbour on aoshima island in the ehime prefec170114152154 / THOMAS PETER

1
Es llegeix en minuts

Científics japonesos asseguren que els gats obtenen resultats tan bons com els gossos en certes proves de memòria, cosa que suggereix que poden igual d'intel·ligents. Un estudi en 49 gats domèstics mostra que els felins poden recordar experiències agradables, com el seu menjar preferit. Els gossos mostren aquest tipu de record, un record únic d'un esdeveniment específic conegut com a memòria episòdica.

Els éssers humans sovint intenten conscientment reconstruir els esdeveniments passats que han tingut lloc en la seva vida, com què han menjat per esmorzar, el seu primer dia en una nova feina o un casament familiar. Aquests records estan vinculats amb una presa individual dels esdeveniments, de manera que són únics per a aquesta persona.

Saho Takagi, psicòleg de la Universitat de Kyoto, assegura que els gats, igual que els gossos, usen records d'una sola experiència passada, cosa que podria implicar que tenen una memòria episòdica semblant a la dels humans.

"La memòria episòdica es considera relacionada amb la funció introspectiva de la ment, el nostre estudi pot implicar un tipus de consciència en els gats", va assegurar a la BBC News. "Una especulació interessant és que poden disfrutar activament recordant coses de la seva experiència com a éssers humans".

MEMÒRIA EPISÒDICA

L'equip japonès va provar en 49 gats domèstics la capacitat per recordar en quin dels recipients havia consumit i quin va quedar intacte, després d'un interval de 15 minuts. Van trobar que els gats podien recordar informació sobre recipients amb menjar i on eren, suggerint que tenien memòria episòdica.

Notícies relacionades

Els investigadors suggereixen que els gats poden recordar per períodes molt més llargs que el temps curt provat. I diuen que els gats poden igualar els gossos en diverses proves mentals, incloent-hi respondre a gestos humans, expressions facials i emocions.

En opinió de Saho Takagi, la investigació pot tenir aplicacions pràctiques. "Comprendre els gats més profundament ajuda a establir més bones relacions entre el gat i l'home", va dir. "Els gats poden ser tan intel·ligents com els gossos, en contraposició a la visió comuna de la gent que els gossos són molt més intel·ligents". L'estudi ha sigut publicat a 'Behavioural Processes'.