L'ADN DE LA SETMANA

Mosca blanca

El petit insecte és una de les 100 pitjors espècies invasores del món

mosca-blanca

mosca-blanca

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

El final del 2016 va ser ric en nous genomes. Els mitjans de comunicació van parlar del genoma del linx ibèric fet per un consorci espanyol. Els resultats demostren que és una espècie que ha estat més d’un cop en perill d’extinció. La pobresa genètica de l’espècie que es veu en el genoma pot ser alhora causa i conseqüència dels problemes per la seva supervivència. També van parlar del genoma del cavallet de mar, un peix fràgil i extraordinari per la seva anatomia i per ser un dels pocs animals en què el mascle s’encarrega de conservar les cries. En el genoma hi ha gens que explicarien aquestes propietats úniques. Poca gent ha parlat del genoma d’un petit animal, la mosca blanca, que en alguns aspectes és força més important.

La mosca blanca és un petit insecte que xucla la saba dels vasos que transporten els sucres de les plantes. Quan fa això incorpora els virus que estan infectant la planta i els transmet a altres plantes. 

Notícies relacionades

La mosca blanca és un conjunt complex d’espècies i subespècies i poden transmetre més de 300 virus de plantes. La Unió Internacional per la Conservació de la Natura l’ha inclosa entre les 100 espècies invasores més perilloses del món. Una de les raons és la seva gran versatilitat perquè s’alimenten de més de 1.000 espècies de plantes diferents. Això vol dir que no les afecten moltes de les substàncies tòxiques que sintetitzen les plantes justament per defensar-se. Una conseqüència d’aquest fet és que resisteix també molts dels insecticides que es poden utilitzar per combatre-la.

El genoma de la mosca blanca, resolt per grups del Departament d’Agricultura dels Estats Units, ens explica la seva resistència. S’hi han multiplicat els gens, que en alguns casos semblen procedents de bacteris, que inactiven les substàncies tòxiques. Aquesta pot ser una informació valuosa per trobar maneres de controlar-la. A casa nostra les palmeres, els pins o els geranis estan sent atacats per insectes i els hem de fer front d’alguna manera.