EXPLORACIÓ ESPACIAL

El satèl·lit xinès dedicat a buscar matèria fosca detecta 1.600 milions de partícules

El Wukong, llançat a finals de l'any passat, orbita a 500 quilòmetres d'altura

 

  / AFP

1
Es llegeix en minuts

El satèl·lit que la Xina va llançar a l'espai l'any passat per explorar la matèria fosca de l'Univers, considerada la part invisible del cosmos, ja ha detectat 1.600 milions de partícules, segons ha informat el diari oficial 'Global Times'.

Els científics ara hauran d'analitzar la informació obtinguda per tractar de comprendre com és i de què està feta una matèria que és cinc vegades més abundant que la visible -composta per àtoms- i que es pensa que constitueix la major part de l'Univers.

Els científics van establir l'existència de la matèria fosca la dècada de 1970, pels seus efectes gravitacionals en la matèria visible, encara que el coneixement que se'n té és molt escàs.

El director d'enginyeria del satèl·lit, Wu Jian, va explicar que els investigadors han revisat els sistemes de calibrat del dispositiu per garantir la màxima precisió de les seves observacions.

El satèl·lit per a la matèria fosca xinès, anomenat Wukong, va ser llançat el 17 de desembre del 2015 i, després de gairebé un any en funcionament, està actualment en una òrbita a 504 quilòmetres d'altitud, on  desenvolupa les seves operacions amb normalitat.

En aquest satèl·lit s'inclou un telescopi espacial, el primer de la Xina, que observa la direcció, l'energia i la càrrega elèctrica de les partícules espacials d'alta energia.

Està previst que durant els seus dos primers anys d'operacions el telescopi busqui en totes les direccions i, un cop passada aquesta primera etapa, centri la seva activitat en les zones on els resultats inicials siguin més prometedors.

Notícies relacionades

Per una altra banda, la Xina ha llançat avui a l'espai amb èxit un nou satèl·lit d'observació meteorològica, el Yunhai-1, des de la base espacial de Jiuquan (nord), al desert de Gobi, impulsat per un coet de la sèrie Llarga Marxa-2D.

Aquest satèl·lit, desenvolupat per l'Acadèmia de Tecnologia de Vols Espacials de Xangai, es dedicarà a l'observació atmosfèrica, marina i de l'espai i a la prevenció de desastres meteorològics, així com a realitzar experiments científics.