OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA

Un eclipsi penumbràtic enfosquirà lleument la lluna aquesta nit

El fenomen només s'observarà clarament a l'Àsia, Austràlia i l'Àfrica oriental

 

  / NASA / ESPENAK

1
Es llegeix en minuts

La lluna tindrà avui a primera hora de la nit un lleu enfosquiment com a conseqüència d'un eclipsi penumbràtic, un fenomen molt menys vistós que els eclipsis totals que es produeix quan el satèl·lit s'alinea amb la Terra i el Sol i entra a la zona de penombra que projecta el planeta. El fenomen s'observarà fonamentalment a l'Àsia, Austràlia occidental i l'Àfrica oriental.

Des d'Espanya el fenomen es podrà observar una vegada hagi començat durant unes dues hores i mitja, de les 20.22 a les 22.53, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin.

El problema dels eclipsis penumbràtics és la seva dificultat per ser observats, ja que són molt tènues i a penes destaquen, ha explicat a l'agència Efe la monitora d'astronomia del Planetari de Madrid, Cristina Garay. "Aquesta mena d'eclipsis -ha afegit- són pràcticament imperceptibles, només els més espavilats se'n podran adonar". Aquest mateix any ja hi hi ha hagut dos eclipsis penumbràtics lunars.

Garay recorda que "fins a l'any 2018 no es podrà veure des del nostre país un eclipsi total de lluna".

Notícies relacionades

Els eclipsis de lluna poden ser totals, anomenats també ombra, o parcials, penombra. Els totals són més fàcilment observables des de la Terra, ja que la lluna adquireix un caràcter rogenc apreciable, mentre que els penumbràtics són difícils d'apreciar perquè la lluna no experimenta cap canvi més que un lleu descens de la lluminositat.

Els eclipsis de lluna són menys freqüents que els de sol, ja que la mitjana és de 2,3 eclipsis de sol a l'any davant els 1,5 de lluna.

Temes:

Lluna Eclipsis