La NASA envia una nau a un primitiu asteroide a la recerca de l'origen de la vida

L¿asteroide Bennu, que té una òrbita similar a la de la Terra, hi podria col·lisionar a finals del segle XXII

La sonda 'Osiris Rex' recollirà mostres el 2018 i tornarà d'aquí set anys

An AtlasV rocket lifts off from Complex 41 at Cape Canaveral Air Force Station Thursday, Sept. 8, 2016. The rocket carried NASA’s OSIRIS-REx asteroid sample-return mission into orbit. (Craig Bailey/Florida Today via AP) / Craig Bailey (AP)

An AtlasV rocket lifts off from Complex 41 at Cape Canaveral Air Force Station Thursday, Sept. 8, 2016.  The rocket carried NASA’s OSIRIS-REx asteroid sample-return mission into orbit. (Craig Bailey/Florida Today via AP)
Llançament de la sonda ’Osiris Rex’ cap a l’asteroide Bennu

/

2
Es llegeix en minuts

La NASA ha iniciat a les 1.05 hores d'aquest divendres a la matinada (hora d’Espanya) una missió molt especial. La nau Osiris Rex ha sortit de Cap Canaveral (Florida) en un viatge d’anada i tornada que durarà set anys i que la portarà a un primitiu asteroide anomenat Bennu que pot revelar alguns dels misteris de l’origen de l’Univers i de la vida a la Terra. La sonda tindrà també una altra missió inquietant: analitzar-ne les característiques per si a finals del segle XXII és necessari desviar la seva trajectòria per evitar que col·lisioni amb la Terra.

A diferència d’altres missions de la NASA dirigides a asteroides, l’ Osiris Rex no es limita a analitzar les mostres sobre el terreny i a enviar les dades. Recollirà un mínim de 60 grams i un màxim de 2 quilos del material de la superfície i els portarà perquè puguin ser examinats a fons. Un autèntic tresor ja que l’asteroide està pràcticament igual des de la seva formació. «Amb prou feines ha sigut alterat des que es va formar fa uns 4.500 milions d’anys, al mateix temps que la Terra i altres planetes del nostre sistema», ha explicat Javier Licandro, de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), que participa en la missió. 

 

LES LLAVORS DE LA VIDA

Els meteorits, les restes d’asteroides i cometes que cauen a la Terra, perden la major part dels seus materials en la seva entrada a l’atmosfera,de manera que poder portar mostres originals té un valor incalculable. El nostre planeta «ha sigut castigat des dels seus inicis per asteroides, i aquest tipus en particular pot haver portat les llavors perquè sorgís la vida, d’aquí ve la seva importància», va afegir l’astrònom. L’esperança és trobar elements volàtils i molècules orgàniques com aminoàcids

Encara que el Japó ja ha enviat dues missions d’anada i tornada a asteroides, cap de les dues va fixar el seu objectiu en un de tan primitiu. «És la primera vegada que s’extraurà una mostra d’un asteroide tan antic», ha subratllat Adriana Ocampo, la científica espanyola que dirigeix el programa Noves Fronteres de la NASA. 

Bennu té 500 metres d’amplada i viatja a més de 100.000 km per hora. La seva òrbita gairebé circular el porta a uns 300.000 km de la Terra cada sis anys, cosa que el fa més accessible. 

DOS ANYS A LA SEVA ÒRBITA

Notícies relacionades

L’arribada a Bennu està prevista per al 2018. «L’agost d’aquell any la nau haurà d’entrar a l’òrbita de l’asteroide per poder sobrevolar-lo», va dir Ocampo. Passarà dos anys examinant la roca per investigar-ne les característiques i triar el lloc més interessant per agafar-ne mostres amb el braç robòtic i enviar-les a la Terra en una càpsula que arribarà a la Terra el 2023. 

La probabilitat d’impacte de Benu amb la Terra és molt petita, d’una entre 3.000, però suficient perquè sigui objecte de vigilància. És necessari conèixer a fons les característiques d’aquesta roca de cara a desenvolupar missions capaces de desviar la seva trajectòria.