EUA autoritza per primera vegada un viatge a la Lluna a una empresa privada

Els experts apunten que aquesta decisió obre una nova era en l'explotació espacial

Empremta dels astronautes americans a la Lluna, el 1969.

Empremta dels astronautes americans a la Lluna, el 1969.

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Gairebé 57 anys després que la sonda soviètica Lluna 2 es convertís en la primera creació humana a arribar a la superfície de l’únic satèl·lit natural de la Terra, s’obre una nova etapa en l’exploració espacial. Moon Express, una petita 'start up' composta per 26 emprenedors i enginyers amb seu a Cap Canaveral (Florida), va anunciar dimecres passat que ha obtingut el permís del govern dels Estats Units per enviar un allunador a la Lluna. És la primera empresa privada que aconsegueix via lliure per al viatge i, com va dir un dels seus cofundadors, Bob Richards, l’autorització «no és només un èxit, sinó un llindar per a tota la indústria espacial comercial», que fins ara ha tingut el seu límit en l’òrbita terrestre.

El viatge de la MX-1E, una petita sonda robotitzada de menys d’un metre i mig de diàmetre que encara no està acoblada, està previst per a la segona meitat del 2017. Es produirà a bord d’un coet llançadora d’una altra empresa, Rocket Lab, que encara no ha volat ni una vegada. Serà un viatge només d’anada. I si tot funciona com s’espera farà Moon Express la guanyadora del premi Lunar X que Google va llançar el 2007 i que ofereix 20 milions de dòlars a la primera companyia que arribi al satèl·lit i amb la seva sonda recorri almenys 500 metres de la superfície lunar i enviï a la Terra fotos i vídeos d’alta resolució.

VIATGE SENSE RETORN

Notícies relacionades

Moon Express, que va presentar la documentació a l’Administració Federal d’Aviació a l’abril, va rebre l’autorització el 20 de juliol, en l’aniversari del primer allunament d’humans. L’aprovació s’ha aconseguit després de la revisió de la seva proposta d’altres agències, com els Departaments d’Estat i Defensa i la NASA. I obre una porta a un camí sense retorn: l’exploració i l’explotació privada i comercial de l’espai.

Encara que el tractat sobre l’espai ultraterrestre en vigor des del 1967 prohibeix a cap país reclamar la sobirania sobre la Lluna ni altres cossos celestes, sí que preveu que entitats no governamentals facin activitats a l’espai, amb «l’autorització i la supervisió» dels estats on estan radicades les empreses.