Un 15% dels malalts d'Alzheimer viuen sols

Els investigadors alerten de la necessitat d'atendre el col·lectiu, en què la majoria són dones i amb demència moderada

1
Es llegeix en minuts

El 15% dels pacients diagnosticats d'Alzheimer viuen sols, segons un estudi de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol,Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol que alerta de la necessitat d'atendre aquest col·lectiu.

El treball s'ha realitzat en les àrees bàsiques de salut de les poblacions rurals de Santa Eugènia de Berga i d'Artés (Barcelona), sobre una població de 26.852 habitants. S'han detectat 191 casos d'Alzheimer, i un 15,71% viuen sols; un 59,16%, acompanyats, i un 25,13%, en residències. La malaltia causa també un gran desgast entre les famílies que els atenen.

El perfil dels malalts que viuen sols correspon majoritàriament a dones --en un 90%-- i són els més grans -86 anys de mitjana d'edat-; els que viuen acompanyats tenen 82,5 anys, i els que viuen en residències, 84,19 anys. Del grup de persones que viuen soles, un 23% pateix demència lleu, i un 73%, moderada, a més que més de la meitat assisteix a un centre de dia, un percentatge superior als que viuen acompanyats -28,3%.

Els que viuen sols són els que menys utilitzen bolquers (un 40%), mentre que els que resideixen amb acompanyant ho fan en un 42%, i un 85,4% els de residències.

MEDICACIÓ

Respecte a la medicació, els que viuen sols també són els que menys fàrmacs específics per a l'Alzheimer consumeixen --només un 20%--, mentre que els que viuen acompanyats es mediquen en un 48,7%, i els ingressats en residències, en un 31,3%.

Notícies relacionades

A més, aquest grup rep menys medicació d'ansiolítics i antidepressius, però més benzodiazepines que aquells pacients diagnosticats d'Alzheimer que viuen acompanyats.

L'investigador principal del projecte, Jordi Espinàs, ha remarcat que els resultats de l'estudi mostren que "els pacients amb Alzheimer que viuen sols són una urgència", i ha qualificat de fonamental dedicar més recursos i plans coordinats d'atenció.

Temes:

Alzheimer