Anar al contingut

INDÚSTRIA AERONÀUTICA

Rússia estrenarà aquest mes el seu nou cosmòdrom

 

  / ROSKOSMOS

La base de llançaments espacials de Vostochni, situada a l'extrem oriental de Rússia, al costat de la frontera amb la Xina, s'inaugurarà oficialment el 27 d'abril amb un vol de prova d'un coet Soiuz 2, segons ha anunciat el Govern de Vladímir Putin. El nou cosmòdrom alleugerirà la càrrega de llançaments que suporta actualment el de Baikonur, situat en territori del Kazakhstan.

Baikonur, des d'on han sortit les grans missions de l'astronàutica russa i soviètica, des de la Vostok 1 amb Iuri Gagarin fins als vols per a la construcció de l'Estació Espacial Internacionalva quedar en territori kazakh després de la dissolució de la Unió Soviètica i ara Rússia ha de pagar pel lloguer de les instal·lacions.

"L'agència espacial Roskosmos ha comunicat a la comissió estatal creada pel Govern rus que el primer llançament està previst per al 27 d'abril a les 05.01", ha dit Dmitri Rogozin, viceprimer ministre rus.

Rogozin, que ha fet aquest anunci en motiu del 55 aniversari del primer viatge de Gagarin, ha assegurat que Vostochni "és garantia d'independència" per a Rússia en l'àmbit espacial. "A la taigà, on que no hi havia res, a part de rens i óssos, ha aparegut el cosmòdrom tecnològicament més desenvolupat del món. Això és molt important", ha afegit.

Vostochni, que no començarà a operar en la seva totalitat fins al 2018, serà la plataforma de llançament dels diferents mòduls del nou programa lunar rus, que té per objectiu arribar al satèl·lit de la Terra el 2029.

Amb tot, Rogozin ha descartat que Moscou renunciï a l'arrendament de Baikonur, el contracte del qual expira el 2050, ja que ha avançat que russos i kazakhs estudien construir conjuntament un nou cosmòdrom, que serà conegut com a Baiterek.

"Els llançaments comercials internacionals i la cosmonàutica tripulada s'efectuaran des de Baikonur almenys fins a l'any 2023", ha comentat.

El president rus, Vladímir Putin, ha aprofitat l'aniversari del vol de Gagarin per comunicar-se per videoconferència amb la primera cosmonauta de la història, Valentina Tereshkova, que es trobava a les instal·lacions del Vostochni. "Valorem altament que, malgrat les dificultats amb què ens topem a la Terra, la gent al cosmos treballi braç a braç, compleixi importantíssimes missions no només per al nostre país, sinó per a tota la Humanitat", ha dit.

En particular, Putin ha destacat que l'espai és un dels àmbits més importants en la cooperació amb els Estats Units.

Recentment, el primer ministre, Dmitri Medvédev, va admetre a l'aprovar el programa espacial per al 2020 que aquest està a expenses de la situació econòmica, ja que Rússia es troba sumida en una profunda recessió des de finals del 2014. "Efectivament, el programa és grandiós, però necessitem aquests programes fins i tot quan no tot en l'economia és de color de rosa", ha assenyalat.

Temes: Rússia

0 Comentaris
cargando