Indonèsia, preparada per a l'eclipsi total de Sol del 9 de març

Students test their self-made filters and look at the sun after a joint workshop between the Hong Kong Astronomical Society and Indonesia’s National Institute of Aeronautics and Space (LAPAN) at a high school in Ternate island, Indonesia, ahead of Wednesday’s solar eclipse, March 7, 2016.  REUTERS/Beawiharta

Students test their self-made filters and look at the sun after a joint workshop between the Hong Kong Astronomical Society and Indonesia’s National Institute of Aeronautics and Space (LAPAN) at a high school in Ternate island, Indonesia, ahead of Wednesday’s solar eclipse, March 7, 2016. REUTERS/Beawiharta / BEAWIHARTA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
SARA SANTACANA / DANTON LLAPARTPALU / SULAWESI (INDONÈSIA)

Només Indonèsia i unes quantes illes de la Micronèsia disfrutaran de la totalitat durant l'eclipsi de Sol del 9 de març del 2016. La trajectòria de la totalitat travessa les grans illes indonèsies de Sumatra, Kalamantan (Borneo), Sulawesi i Halmahera. Un creuer amb milers de caçadors d'eclipsis navega per l'estret de Makassar, que separa Borneo i Sulawesi. L'expedició espanyola Missió Eclipsi s'ha traslladat en aquesta ocasió a la ciutat de Palu, a Sulawesi Central, on també se celebra aquests dies el festival de l'eclipsi que ha conglomerat milers de visitants. Halmahera, les illes de Ternate i Tidore són les altres tres localitzacions a terra més afavorides. Alguns atols menors a la Micronèsia també són pel camí, però cap té aeroport així que la visita, en aquest cas, serà escassa. Cap altre país o illa està sota l'ombra de la Lluna en la trajectòria de l'eclipsi travessant el Pacífic. L'eclipsi acaba al vespre al nord-est de les illes de Hawaii. Des del sud-est de l'Àsia, el Japó, la majoria d'Austràlia, Hawaii i Alaska occidental s'hi podrà observar un eclipsi solar parcial.

Imatge de les localitzacions d'Indonèsia i el trajecte de l'eclipsi. Gentilesa de Jay Aderson.

A Palu, l'eclipsi parcial comença a les 7 h 28 m, la totalitat a les 8 h 38 m, aquesta dura 1 minut 48 segons i l'eclipsi parcial acaba a les 10 h del matí. Durant aquesta seqüència el Sol fa un recorregut per l'Est de 19º a 57º d'altitud. Una bona localització és a l'oest de la badia de Palu, lloc que recomanen els habitants de l'indret per presenciar una de les millors albes de Sulawesi. Altres factors determinants en l'elecció del lloc d'observació han sigut: la bona cobertura de telefonia 3G a la zona i la disponibilitat d'un lloc arrecerat per si plogués i amb corrent elèctric inclòs.

PREVISIÓ METEOROLÒGICA

Indonèsia al març sol estar molt ennuvolat, cosa que fa que augmenti la possibilitat de cels clars al desplaçar-se cap a l'Est. Per aquesta raó les expedicions d'astrònoms han descartat Sumatra i Borneo i han preferit Sulawesi i Ternate. El microclima perenne de Palu, vista la seva posició en una vall, augmenta les possibilitats. Tot i així, el risc de núvols i pluja és elevat, sent aquest l'últim d'una sèrie de cinc eclipsis totals de Sol en zones climatològiques complicades: Illa de Pasqua 2010 (cel clar), Queensland 2012 (cel ennuvolat), Uganda 2013 (cel clar), Illes Fèroe 2015 (cel ennuvolat). Per aquesta regla d'alternança aquest eclipsi serà Sulawesi 2016 (cel clar), tot i que la sort tindrà una vegada més l'última paraula.

A menys de tres dies, la previsió meteorològica local per dimecres, 9 de març, al matí és de cel totalment clar. Per a expedicions més lleugeres que es plantegin la mobilitat durant les hores prèvies a l'eclipsi hi ha pàgines especialitzades com eclipsophile.com de l'astrònom nord-americà Jay Anderson.

EN DIRECTE O EN DIFERIT

L'equip de Missió Eclipsi amb la col·laboració de la productora audiovisual catalana Soimagic va començar la filmació d'eclipsis totals de Sol i el que envolta aquesta afició --entrevistes a científics, imatges de l'entorn natural, social, etcètera-- a Munic el 1999. Un abordat material audiovisual que veurà la llum un any abans de l'eclipsi total de Sol Espanya 2026 amb l'estrena del documental 'Umbrafilia', que oferirà el millor d'aquests 28 anys perseguint l'ombra de la Lluna. A més, des del 2010 l'equip ha realitzat la retransmissió en directe dels quatre eclipsis durant la totalitat.

Després d'aquesta experiència s'han concretat les prioritats: en primer lloc observar l'eclipsi (fins i tot si l'evidència indiqués abandonar els equips i fer un canvi de localització hores abans de l'esdeveniment), després la producció audiovisual (motiu pel qual en aquesta ocasió s'ha prioritzat carregar un bon equip tècnic i deixar enrere la pesant antena de connexió satèl·lit), i per últim la realització d'un directe (més tenint en compte que en l'actualitat la connexió 3G facilita que centenars de persones realitzin simultàniament en directe retransmissions de l'esdeveniment). D'aquesta manera, dimecres, 9 de març, a partir de les 08:00 del matí --en hora d'Espanya peninsular-- estarà disponible la retransmissió de l'eclipsi total de Sol en diferit, així com les millors imatges obtingudes per l'expedició. Podran veure-ho a misioneclipse.es i a elperiodico.es/misioneclipse/

DADES DE L'ECLIPSI

Durada Eclipsi Total de Sol: 1 minut 48 segons

Començament eclipsi parcial -8 març- (C1) :

Hora (UT) 23:27:54.6

Alt 19.2° Azi 094.4°

Començament eclipsi total (C2) :

Hora (UT) 00:38:00.8

Alt 36.7° Azi 094.9°

Màxim eclipsi:

Hora (UT) 00:38:54.6

Alt 36.9° Azi 094.9°

Fi eclipsi total (C3) :

Hora (UT) 00:39:48.9

Alt 37.2° Azi 094.9°

Fi eclipsi parcial (C4) :

Hora (UT) 02:00:41.4

Alt 57.3° 096.8°

Notícies relacionades

Hora local Palu UT+8h.

Hora local Espanya UT+1h.