Trobat a Austràlia el cràter d'impacte d'asteroide més gran del món

Es tractaria d'una enorme roca que va arribar a partir-se en dues abans de caure i originar un forat de 400 quilòmetres d'ample

1
Es llegeix en minuts

Científics australians han trobat en aquest país el cràter d'impacte d'un asteroide més gran del món: fa 400 quilòmetres d'ample. Segons han explicat els experts, es tractaria d'una enorme roca que va arribar a partir-se en dos trossos abans de caure a la Terra.

En la investigació, publicada a 'Tectonophysics', destaca que el cràter, provocat fa milions d'anys, va desaparèixer de la superfície fa temps. De fet, l'equip geofísics que l'ha descobert ha trobat les cicatrius bessones dels impactes amagades a l'escorça terrestre.

"Els dos asteroides devien tenir de mitjana cada un 10 quilòmetres de diàmetre. Amb aquestes dimensions, la seva caiguda devia suposar el final per a moltes espècies sobre el planeta en aquell moment", ha explicat l'autor principal del treball, Andrew Glikson de l'Escola ANU d'Arqueologia i Antropologia.

Pels científics, la revelació d'aquests antics impactes violents pot conduir a noves teories sobre la història de la Terra. "Els grans impactes poden haver tingut un paper molt més significatiu en l'evolució de la Terra del que es pensava", ha afegit Glikson.

En el cas d'aquest succés, l'equip apunta que "no és clar" la data en què va tenir lloc, tot i que les roques al voltant de les bretxes tenen entre 300 i 600 milions d'anys. No obstant, apunten que les evidències són "insuficients". A més, Glikson reconeix que "no s'ha trobat un esdeveniment d'extinció que coincideixi amb aquestes col·lisions".

Notícies relacionades

Durant la investigació, es va trobar que el nucli de la perforació contenia restes de roques que s'havien convertit en vidre per la temperatura extrema i per la pressió causada per un impacte important. Aquesta calor també va modelar l'escorça profunda a la zona i  va traçar protuberàncies ocultes en les profunditats de la Terra, riques en ferro i magnesi, que correspon a la composició de la capa de terra.

Glikson ha explicat que la troballa es va produir durant una perforació que s'estava portant a terme per a un altre estudi. El lloc concret on es troba és la frontera d'Austràlia del Sud, Queensland i el Territori del Nord.