avanç cientificomilitar

Una dona tetraplègica aconsegueix controlar un simulador de caça de combat

L'Exèrcit dels EUA experimenta amb èxit la possibilitat de conduir material militar a distància

Jan Scheuemann controla un braç robòtic.

Jan Scheuemann controla un braç robòtic.

1
Es llegeix en minuts

Una dona tetraplègica ha aconseguit pilotar un simulador de caça de combat. La fita científica és el resultat d'una investigació auspiciada per l'agència militar dels EUA Darpa --Defense Advanced Researg Projects Agency--, que el 2012 va implantar dos elèctrodes al cervell de Jan Scheuemann, una dona de 55 anys, mare de dos fills, i el cos de la qual està paralitzat arran d'una malaltia genètica. Segons Arati Prabhakar, directora d'aquest projecte, els dos elèctrodes "de la mida d'un pèsol" es van implantar "molt bé" a la part esquerra de l'escorça motora del cervell. Aquell mateix any, Scheueman ja era capaç de controlar un braç robòtic.

El programa d'investigació es va ampliar per una sorprenent petició de Jan; volia provar un simulador de vol d'un F-35 Joint Strike Fighter, el caça de combat més modern i car del Pentàgon. "En comptes de pensar a controlar l'avió amb un 'joystick', que és el que els pilots intenten fer quan utilitzen el simulador, Jan simplement va passar a pensar a controlar els moviments de l'avió. Ella no volat mai, no ha sigut pilot en la vida real, així que controla els comandaments del caça directament amb els seus senyals nerviosos", descriu la directora de Darpa.

Notícies relacionades

El desenvolupament de les tecnologies associades a la transmissió de continguts psíquics avança de manera decidida. De ser curiositat de fira, l'assumpte passa a reptes de més envergadura en aplicacions clíniques d'alt nivell. L'èxit de Jan ha estat presentat aquesta setmana en el marc d'una conferència titulada 'El futur de la guerra', informa 'The Washington Times'. Aquest sistema es podria utilitzar per dirigir 'drones' o robots amb fins militars, però molts esperen que les aplicacions vagin més enllà de l'esgarrifosa possibilitat de dirigir màquines de guerra amb la ment. 

Una aplicació semblant va ser vista al recinte firal de Montjuïc de Barcelona aquest últim Nadal. Centenars de persones van poder experimentar el sorprenent Audi Mind Race, un innovador circuit electrònic de modelisme, de 9x5 metres i amb un traçat de vuit pistes, que permet conduir rèpliques de cotxes a escala (1:24) amb l'energia generada pel cervell. Un sensor col·locat al cap del participant recull la informació que genera l'activitat elèctrica i el 'software' la transforma en energia necessària per moure els cotxes. Com més concentració, més velocitat. De la fira, al desenvolupament de possibilitats encara per descobrir. 

Temes:

Caça