DIÀMETRE DE MIG QUILÒMETRE

Un asteroide gegant passarà 'a prop' de la Terra aquesta matinada

El fenomen, que no suposa cap perill, es podrà observar amb telescopis o prismàtics

Gràfic animat de l’aproximació de l’asteroide ’2004 BL86’ a la Terra / NASA

1
Es llegeix en minuts

Un asteroide gegant --té un diàmetre de 500 metres-- passarà aquesta matinada molt a prop de la Terra, encara que no suposa cap perill, ha informat la NASA, que destaca que el fenomen es podrà observar amb telescopis domèstics o amb prismàtics. Per als científics, suposarà una oportunitat excepcional de veure 'de prop' aquest asteroide. Normalment aquest asteroide només es pot observar amb grans telescopis situats a l'hemisferi sud del planeta.

Segons la NASA, l'asteroide, batejat com a '2004 BL86',  passarà a 1,2 milions de quilòmetres de la Terra; una distància tres vegades superior a la que hi ha entre la Terra i la Lluna. Les hores de màxima visibilitat seran entre les 02.00 i les 07.00 de la matinada de dimarts i es podrà observador des del continent americà, Europa i l'Àfrica.

"OPORTUNITAT ÚNICA"

"Encara que no suposa cap amenaça per a la Terra, passa a una distància relativament pròxima per a un asteroide d'aquestes dimensions", ha subratllat l'astrònom de la NASA Don Yeomans, que destaca que estem davant una "oportunitat única per observar i aprendre més".

Notícies relacionades

L'asteroide, que orbita al voltant del sol cada 1,84 anys, va ser descobert fa 11 anys a Nou Mèxic. Ara els científics planegen aprofitar el seu pas per traçar amb radars un mapa de la superfície de l'asteroide amb l'esperança d'obtenir més dades sobre les seves dimensions, forma o rotació.

"En el moment actual, amb prou feines sabem res d'aquest asteroide, així que hi ha marge per a les sorpreses", ha apuntat l'astrònom Lance Benner. Diverses webs transmetran en directe el fenomen, entre elles la de la NASA sservi.nasa.gov o Slooh.com .

Temes:

Asteroides