Any de l'Ebola

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Aquests dies es publiquen llistes de les millors descobertes de l'any o de les persones més influents en diferents camps. La revista Time ha proclamat Personatge del 2014 els treballadors de l'Ebola. Això ens recorda que hem de revisar com hem respost a l'epidèmia i com ha d'actuar la recerca per evitar casos com aquest.

En els primers llocs de les llistes de descobriments rellevants de l'any apareix la trobada de la nau Rosetta amb el cometa 67P, que és sens dubte un fet científic i tecnològic extraordinari. En el cas del virus de l'Ebola no podem parlar d'una fita científica determinada, sinó més aviat de la fallida a l'hora de prevenir i tractar crisis com aquesta. Les persones que estan treballant per combatre la infecció es mereixen un reconeixement. Fa pocs dies s'anunciava que un dels metges més prestigiosos de Sierra Leone havia mort d'Ebola. És l'onzè metge que mor en aquell país a causa d'una epidèmia que ja ha causat 7.300 víctimes mortals a l'Àfrica occidental.

Notícies relacionades

El virus de l'Ebola no era un desconegut abans de la crisi actual. Ja feia molts anys que es coneixia la seva gravetat. Hi havia fins i tot programes de seguiment i s'anava treballant amb vacunes i tractaments, però amb baixa intensitat. El fet és que no s'esperava una epidèmia just a l'Àfrica occidental. Aquests països no estaven preparats i la seva estructura social i sanitària estava malmesa per anys de conflictes.

En aquests moments, sobretot quan hi ha hagut casos a Europa i els EUA, la recerca de vacunes i tractaments contra l'Ebola ha agafat més velocitat. És una bona notícia, però potser caldria revisar altres malalties oblidades que afecten grups que sovint veiem allunyats dels països més desenvolupats. En molts llocs, les malalties infeccioses són encara una causa principal de mort, en particular en els infants. La millor notícia que podríem donar un any qualsevol és l'eradicació d'una malaltia, sigui on sigui que es produeixi.