MISTERI RESOLT

¿On va el greix quan es perden quilos?

Un estudi australià revela que el 84% dels lípids que cremem al fer exercici s'exhalen com a diòxid de carboni

El restant 16% es perd en forma líquida

1
Es llegeix en minuts

La major part del greix que una persona perd a l'aprimar-se s'expira a través dels pulmons com a diòxid de carboni, segons un estudi dut a terme per científics australians publicat aquesta setmana.

El cap de la investigació, el físic Ruben Meerman, va descobrir a l'analitzar la bioquímica del greix que el 84% dels àtoms de greix són exhalats com a CO2 i el restant 16% es perd en forma líquida, reporta la cadena local ABC.

Si bé la fórmula del greix, que es coneix des de la dècada del 1960, és una barreja de carboni, hidrogen i oxigen, ningú havia quantificat exactament què passa amb tots els àtoms de greix que es cremen amb l'exercici.

Se sabia que el carboni es converteix en diòxid de carboni i que els altres elements, com l'hidrogen, es convertiran en aigua, "encara que no se sabia què passava amb els àtoms d'oxigen que són part de la molècula de greix", ha assenyalat el físic australià.

QUATRE MESOS D'INVESTIGACIÓ

Després de quatre mesos d'investigacions, Meerman, que també és presentador del programa Catalyst de l'ABC, i el seu company Andrew Brown, de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, van descobrir un article científic publicat el 1949 que va solucionar aquest enigma.

Aquest mostrava que els àtoms d'oxigen eren compartits entre el diòxid de carboni i l'aigua en una proporció de 2 a 1, fet que suposa que per quatre àtoms d'oxigen que són exhalats, dos són excretats en els fluids corporals, com la suor, les llàgrimes i l'orina.

Aquesta dada els va donar a Meerman i Brown la xifra final de 84% d'àtoms de greix exhalats com a diòxid de carboni, i el restant 16%, com a aigua.

Notícies relacionades

L'anàlisi també ha mostrat que per cada 10 quilograms de greix perdut o oxidat, el cos necessita 29 quilograms d'oxigen addicionals, ha afegit la font.

L'estudi també mostra que es perd una mínima quantitat de pes com a CO2 exhalat en un dia sedentari típic.