MISSIÓ ESPACIAL EUROPEA

L'aigua del cometa Txuri no és com la de la Terra

La missió Rosetta ha detectat una estranya abundància d'un isòtop de l'hidrogen

El resultat suggereix que els cometes no van ser els responsables de l'arribada de l'aigua a la Terra

La nau ’Rosetta’, en una imatge de l’ESA.

La nau ’Rosetta’, en una imatge de l’ESA.

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

L'aigua que constitueix gran part del cometa 67P / Txuriumov-Guerassimenko, analitzat recentment per la sonda 'Rosetta' i el seu mòdul de descens 'Philae', no és exactament com la de la Terra, sinó que la proporció de deuteri, un isòtop o variant de l'hidrogen, és sorprenentment molt superior.

Així ho ha revelat l'Agència Espacial Europea (ESA) després d'analitzar les dades obtingudes per la missió, un resultat que posa en dubte la hipòtesi, àmpliament difosa, que suggereix que la caiguda de cometes en un moment inicial de la història del planeta, fa uns 3.000 milions d'anys, va ser la causa que a la Terra hi hagi aigua. O, com a mínim, que els cometes del tipus de Txuri en siguin els responsables.

BOMBARDEIG D'ASTEROIDES

Els científics creuen que, després de la seva formació, la temperatura de la Terra era molt elevada, "de manera que probablement no va quedar aigua a la superfície". La qüestió és com hi va arribar. I els autors del treball proposen com a alternativa un bombardeig d'asteroides, una caiguda constant també en la joventut de la Terra.

Els detalls de la investigació, encapçalada per l'equip de Kathrin Altwegg, de la Universitat de Berna, s'han publicat a la revista 'Science'.

Per mesurar la proporció relativa dels isòtops de l'hidrogen a Txuri, com el cometa és conegut popularment, els autors del treball han utilitzat un espectròmetre de masses anomenat 'Rosina', a bord de la nau 'Rosetta'. El que s'ha fet concretament és analitzar des de la distància les molècules gasoses que floten al voltant del nucli.

Fa 30 anys van sorgir teories que apuntaven que van ser núvols de cometes els que van fer possible que l'aigua arribés a la Terra, teoria reforçada fa tres anys amb els mesuraments efectuats amb el telescopi espacial Herschel de l'ESA al cometa 'Hartley 2'.

Els científics van descobrir que l'aigua dels oceans terrestres té una composició similar al gel trobat en aquest cometa, l'origen del qual, igual que Txuri, està en l'anomenat cinturó de Kuiper.

EL DEUTERI

A més de l'oxigen, l'aigua terrestre està constituïda per àtoms regulars d'hidrogen (un protó i un electró), però en alguns casos excepcionals és reemplaçat per un isòtop més pesat anomenat deuteri (una variant que també inclou un neutró). De fet, a la Terra, per cada 10.000 molècules d'aigua es poden trobar tres àtoms de deuteri. Aquesta aigua té les mateixes propietats físiques que l'aigua comuna (H2O), però pesa més.

Notícies relacionades

En l'aigua del cometa Txuri, la proporció del deuteri és tres vegades superior a la de l'aigua als oceans de la Terra i molt més elevada que al 'Hartley 2'.

"Aquesta relació entre l'aigua pesant i la lleugera és molt característica. No es pot canviar fàcilment i es manté durant molt temps", assenyala Altwegg.

Temes:

Terra