Estudi amb investigadors de Can Ruti

Una dieta alta en sucre dels pares pot causar obesitat en els descendents

Un equip d'investigadors ha demostrat que aquesta ingesta excessiva afecta l'expressió genètica

Segons l’estudi, 1.600 milions d’adults a tot el món tenen diversos quilos de sobrepès.

Segons l’estudi, 1.600 milions d’adults a tot el món tenen diversos quilos de sobrepès. / RICK RYCROFT (ASSOCIATED PRESS)

2
Es llegeix en minuts

Un consum alt de sucre per part dels pares pot provocar obesitat en els seus descendents, segons un estudi científic internacional en què han participat investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona.

L'estudi, en què ha participat l'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), que és el centre d'investigació biomèdica de Can Ruti, s'ha dut a terme experimentant com la ingesta d'altes quantitats de sucres en mosques de la fruita entre dos i un dia abans de l'aparellament provoca obesitat en la seva descendència.

Segons ha explicat a Efe la investigadora principal de l'IMPPC, Tanya Vavouri, l'obesitat estaria causada perquè l'alta ingesta de sucre per part de les mosques els dies abans de l'aparellament afecta directament l'expressió genètica de l'embrió.

L'estudi, que publica aquest divendres la revista 'Cell', proporciona informació detallada sobre com certes característiques metabòliques són heretades, i podria servir perquè els investigadors determinin si en els obesos es pot alterar el metabolisme al principi de la vida o més endavant.

Vavouri ha indicat que les altes ingestes de sucres incrementen l'expressió genètica a través de canvis epigenètics que afecten l'activitat dels gens, però sense canviar la seqüència fonamental de l'ADN de la mostra, segons han pogut comprovar en assajos amb mosques i ratolins.

La investigadora ha assenyalat que, tot i que aquest estudi és "bàsic", els descendents de les mosques mascle que havien estat sotmesos a dieta amb sucre "es van mostrar amb cossos notablement més grassos".

Segons Vavouri, tot i que l'experiment s'ha fet en mosques de la fruita i en ratolins, els resultats demostren "com l'obesitat sí que pot ser heretada per generacions".

Les mosques de la fruita són una valuosa mostra per a la comunitat científica gràcies a la seva ràpida reproducció, cosa que permet als investigadors traçar els detalls de com la nutrició afecta l'epigenètica i com aquesta pot ser alterada.

La investigadora ha apuntat que "aquesta investigació dóna una idea de com aquest tipus d'informació genètica pot ser transmesa de progenitors als seus descendents", i ha assegurat que els ajuda a concretar "com la dieta dels pares pot afectar i incrementar el risc dels seus fills a patir obesitat".

Tot i així, Vavouri ha admès que, de moment, aquesta investigació "no es traduirà en cap medicament, però sí que permetrà a la comunitat científica entendre per què hi ha gent obesa i com afecta directament la dieta dels progenitors".

La investigadora ha destacat les similituds en el sistema de regulació genètica que comparteixen els ratolins o les mosques amb els éssers humans, de manera que l'estudi "indica que els mecanismes de canvis epigenètics dels humans són molt semblants i permeten fer una observació fiable".

La investigació l'ha liderat el doctor Andrey Pospisilik, de l'Institut Max Planck d'Inmunobiologia i Epigenètica a Alemanya, i la doctora i investigadora Anita Öst, de la Universitat de Linkoping, a Suècia.

Notícies relacionades

Segons el doctor Pospisilik, "és molt aviat per entendre com les experiències dels pares poden reprogramar la fisiologia de la seva descendència per a tota la vida", però afirma que els mecanismes descoberts "són un primer pas que pot canviar profundament la visió i les pràctiques que s'apliquen en medicina".

Per la seva part, la doctora Öst ha advertit que aquest equip i altres investigadors estan "manipulant l'epigenètica al principi de la vida, però sense assegurar si aquesta es podrà modificar en adults".