El primer eclipsi solar del 2013 deixa imatges sorprenents a Austràlia

La Lluna ha enfosquit el 97% del Sol i ha deixat visible un cèrcol de llum al contorn de l'astre

Molts curiosos han seguit l’evolució de l’eclipsi des de Sydney.

Molts curiosos han seguit l’evolució de l’eclipsi des de Sydney. / SAEED KHAN (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L'eclipsi solar que s'ha produït aquest divendres a la matinada --el primer de l'any-- ha donat lloc a imatges impressionants fetes des d'Austràlia. El fenomen ha estat visible íntegrament des del desert del nord del país, encara que també podia apreciar-se de forma parcial des d'altres zones d'Austràlia, Indonèsia, Nova Zelanda i les illes del Pacífic Sud.

La Lluna no estava prou a prop del Sol per ocultar-lo completament, i per això ha estat un eclipsi anular no total. Així, s'ha enfosquit aproximadament el 97% de l'astre i ha deixat uncèrcol de llum (també anomenat cèrcol de fur) al seu contorn.

Fenomen seguit per científics

Científicsdel Japó, els Estats Units, França i Austràlia s'han reunit a les rodalies deTennant Creek, a 2.988 quilòmetres al nord-oest deSydney, per seguir l'evolució de l'eclipsi. La Lluna ha començat a tapar el Sol al voltant de les set del matí hora local (les dotze i mitja de la matinada a Espanya) i, dues hores després, l'astre s'haenfosquit gairebé completament uns minuts, segons la cadena localABC.

El pròxim eclipsi, al novembre

Notícies relacionades

Aquest any només es produirà un altre eclipsi, el 3 de novembre. En aquest cas, el fenomen serà mixt --nom que es dóna als eclipsis que durant una estona són anul·lars i una altra estona són totals-- i es podrà veure des de l'est d'Amèrica, el sud d'Europa i Àfrica.

A Austràlia, l'anterior eclipsi anular es va produir el 1999 i el pròxim no tindrà lloc fins al 2035. L'últim eclipsi total que es va poder seguir des del país es va produirel mes de novembre passat.