ELS PLANS DE LA CARRERA

La Volta 2021 es correrà a port tancat

La prova es disputa entre els dies 22 i 28 de març.

El públic no podrà accedir a cap sortida, ni arribada ni als finals en alt de Vallter 2.000 i Port Ainé.

Valverde, Froome, Carapaz i Quintana, entre les figures que ja han confirmat la presència en la carrera.

La Volta 2021 es correrà a port tancat
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Volta a Catalunya espera disposar durant aquesta setmana de tots els permisos per part del Procicat per disputar la carrera entre els dies 22 i 28 del mes vinent. La direcció de la prova ja s’ha compromès a córrer a porta tancada; és a dir, amb les sortides, les metes i els accessos als ports de muntanya clausurats al públic.

Així mateix, la prova mirarà d’evitar que els ciclistes arribin al centre de les principals ciutats incloses en un recorregut que és el mateix que havien d’haver superat els corredors el 2020, quan la carrera va ser suspesa en plena fase crítica del confinament de la primavera passada. A diferència d’altres carreres d’una setmana, incloses en el circuit World Tour, és a dir la primera divisió del ciclisme, la Volta va preferir no escurçar dies de competició i ser traslladada a l’estiu 2020, tal com va succeir amb el Critèrium del Dauphiné o el Tirrè-Adriàtic. La ronda catalana, l’any passat, celebrava l’edició número 100 i per aquesta raó l’organització va preferir mantenir els set dies de carrera i buscar la mateixa solemnitat el 2021.

Tanques i vigilància

No obstant, no queda més remei que mantenir el tancament de sortides i metes i impedir que els aficionats no només puguin concentrar-se en les principals zones del recorregut, sinó acotar al màxim el contacte entre corredors i públic. Per aquesta raó es crearà una bombolla de carrera, similar a l’organitzada l’any passat al Tour, Giro i Vuelta amb tanques i vigilància policial al voltant dels aparcaments d’autocars i cotxes de carrera, el lloc on tradicionalment és més fàcil accedir als ciclistes i poder fotografiar-se i fins i tot parlar amb ells.

«Ja hem estipulat totes les mesures sanitàries, seguint el protocol d’ASO, i només esperem rebre la confirmació definitiva del Procicat», explica a aquest diari Rubèn Peris, màxim responsable de la carrera, que des de fa unes temporades està inclosa dins de les proves coordinades per ASO, propietària del Tour i també de la Vuelta.

Per aquesta raó, la zona d’arribada s’allunyarà del centre de les ciutats de Calella (primera etapa) i Manresa (cinquena etapa) i els Mossos d’Esquadra hi impediran l’accés amb cotxe, a peu o amb bicicleta als ports de muntanya inclosos al recorregut, principalment a Vallter 2.000 i Port Ainé, els dos finals en alt de la Volta. «La cursa tornarà a acabar a Barcelona, a Montjuïc, però a diferència d’anys anteriors es crearà una bombolla al voltant de la muntanya i només hi podrà accedir el personal acreditat», afegeix Peris.

Tot el personal de l’organització, com col·laboradors de la carrera, igual com els periodistes que seguiran la Volta, s’haurà de sotmetre a proves PCR, com a màxim tres dies abans a l’inici de la prova. «L’organització avançarem un dia, de diumenge a dissabte, l’arribada a Calella per crear una bombolla pròpia a fi d’evitar els contagis», puntualitza el màxim responsable de la carrera.

Més hotels per als equips

A diferència d’edicions anteriors, quan la Volta, sobretot per contenir despeses, concentrava el major nombre d’equips en un mateix hotel, aquest any s’han espaiat i s’ha tractat d’evitar que més de dos equips pernoctin en un mateix centre hoteler, fet que ha suposat un augment del pressupost de l’ordre del 20%. «Cada equip disposarà d’un saló particular per esmorzar i sopar. La situació ha sigut molt complexa perquè a diverses ciutats ens hem trobat, a més, amb molts hotels tancats per la falta de turisme a causa de la pandèmia», explica Peris.

Notícies relacionades

La Volta està considerada com una competició esportiva de caràcter internacional; és a dir, té la mateixa catalogació d’un partit de Champions, en el cas del futbol; d’Eurolliga, comparat amb el bàsquet, o de Gran Premi de Fórmula 1 o motociclisme. I cap d’aquests esdeveniments ha sigut cancel·lat des que es van reprendre les competicions esportives el juny del 2020 després del confinament estatal. Els corredors no es podran tocar, només podran parlar amb els mitjans informatius sota estrictes condicions, s’eliminarà pràcticament la presència de vips i el protocol del podi serà molt limitat.

Quant a la participació, ja està confirmada la presència d’Alejandro Valverde, Chris Froome, Richard Carapaz, Nairo Quintana, Enric Mas i Marc Soler.