L'INICI DEL GIRO 2018

Israel concedeix la nacionalitat a l'històric Gino Bartali

El corredor italià va salvar la vida de centenars de jueus durant la segona guerra mundial

bartali

bartali

2
Es llegeix en minuts

L'Estat israelià va concedir aquest dimecres la nacionalitat a títol pòstum a Gino Bartali, la gran estrella italiana que va arriscar la seva vida per salvar la de jueus assetjats pel nazisme, i en nom del qual se celebra la primera etapa del Giro d'Itàlia el 2018, que comença divendres a Jerusalem.

"Gino no va tenir el suport de la majoria de la societat italiana del seu temps, fet que el converteix en algú únic per alçar-se contra la majoria i mantenir una consciència pròpia", va expressar davant dels mitjans congregats al Museu de l'Holocaust (Yad va-Xem) de Jerusalem el seu president, Avner Xalev, durant una cerimònia commemorativa.

L'acte, amb cert aire solemne, es va iniciar amb unes voltes simbòliques de l'equip israelià de ciclisme (Israeli Academy of Cyclists) als voltants del museu, i va concloure amb el lliurament a la neta de BartaliGiogia, del certificat que reconeix el seu avi com a ciutadà honorari de l'Estat d'Israel.

La neta de l'històric corredor

"He vingut avui aquí per donar testimoni de la seva humanitat i bondat", va dir Giogia durant un discurs que va acabar entre llàgrimes amb referència al seu avi, a qui va qualificar com "un home de pau" la màxima del qual era "el bé es fa, no es diu".

Bartali, catòlic devot, va néixer a Florència el 1914 i durant la seva trajectòria professional va guanyar tres vegades el Giro d'Itàlia i dos el Tour de França, cosa que el va fer famós sense fer-li perdre "la humilitat" que tant el caracteritzava, segons la seva neta. "Bartali va ser un heroi italià, però també un heroi del poble jueu i de tota la humanitat", va esmentar l'amo de l'equip israelià de ciclisme i principal patrocinador d'aquest esdeveniment esportiu, Silvan Adams.

Anomenat ‘l'home de ferro de la Toscana', Gino va sumar quilòmetres sobre la bicicleta per lliurar personalment documents d'identitat que van suposar un salconduit per a molts jueus, a més de lliurar missatges confidencials als partisans de la Resistència italiana. "Quan arrisques la teva pròpia vida per salvar-ne d'altres, significa que encara tens fe en la humanitat", va concloure l'ambaixador italià a Israel Gianluigi Benedetti.

Just entre les Nacions

Notícies relacionades

El 2013, el ciclista toscà ja va ser reconegut com Just entre les Nacions, el màxim títol honorífic que concedeix aquest museu als qui es van enfrontar a les atrocitats del nazisme. "La batalla més important que va guanyar va ser contra l'opressió, la maldat i la injustícia", va sentenciar Benedetti, en una cerimònia en què, com a colofó, una cantant va interpretar, acompanyada d'un piano, diverses melodies, entre les quals, la de la pel·lícula italiana homònima ‘La vida és bella'. 

Considerat un dels grans mites d'aquest esport, Bartali va néixer el 1914 i va morir el 2000. La seva ajuda als jueus va ser un secret guardat durant tota la vida i que només va conèixer el seu fill després de la mort del corredor.