PRESENTACIÓ OFICIAL

La Vuelta se supera en duresa

La pròxima edició de la ronda espanyola tindrà muntanya gairebé cada dia, amb nou arribades en pujada i una etapa final explosiva amb sis ports a Andorra

vuelta

vuelta

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Era l’agost del 2010. Andorra, a diferència d’ara amb la neu, era un refugi calorós, verd i natural. La Gallina era un port desconegut. Aquell estiu aquest diari va descobrir el cim que un parell d’anys més tard es va incloure per primera vegada (victòria d’Alejandro Valverde) en el recorregut d’una Vuelta que el setembre vinent es resoldrà en aquest duríssim cim. Andorra serà una cosa així com el llacet final de la Vuelta, en un ciclisme que dissenya ara les seves etapes reines amb un quilometratge que els vells herois d’aquest esport, aquells que no entraven en calor fins que superaven els 200 quilòmetres, no acaben de comprendre. La jornada magna de la Vuelta 2018, a un sol dia de Madrid (dissabte 15 de setembre), constarà de sis ports (dos passos per la Comella i Beixalis, una pujada a Ordino i l’arribada final a la Gallina) i poc més de 100 quilòmetres, però els ciclistes es trobaran amb gairebé 4.000 metres de desnivell. Un parell de mesos abans, el Tour, també apuntat a aquesta nova moda, sorprendrà amb una jornada reina de només 65 quilòmetres, als Pirineus, al pla d’Adet.

Arribada a Lleida

La pròxima Vuelta, que començarà el dissabte 25 d’agost amb una contrarellotge a Màlaga, inclou nou arribades en pujada, repartides per diversos punts de la Península Ibèrica, de sud a nord, d’Andalusia a Euskadi, passant per Múrcia, les dues Castelles, Galícia i Astúries, sense oblidar Aragó i amb una arribada a Catalu-nya, concretament a Lleida. Encara falten vuit mesos perquè la Vuelta animi amb arribades més o menys clàssiques com la Covatilla, a Sala-manca, o els famosos llacs de Covadonga, a Astúries. Però ja se sap, segons es va confirmar ahir a Estepona, la ciutat malaguenya escollida per desvelar oficialment el traçat de la carrera, que Mikel Landa, la nova figura emergent del ciclisme espanyol, disputarà la carrera igual que els seus dos companys-líders del potent Movistar, Valverde i el ciclista colombià Nairo Quintana.

Contador, Valverde, Purito i Landa, a Estepona / javier lizón (EFE)

Notícies relacionades

El Movistar anirà al Giro amb la seva esquadra de joves corredors, mentre que les tres figures encapçalaran la llista de l’equip tant al Tour com a la Vuelta. «La meva intenció és renunciar al Giro perquè vull arribar al Tour en plenitud de forma per disputar després la Vuelta i acabar la temporada al Mundial», va declarar Landa. Els ciclistes es trobaran amb tram-pes com el turístic i malagueny Caminito del Rey, el segon dia de competició; amb Alfacar, indret d’inspiració de Federico García Lorca, és clar, a Granada; la Camperona, una paret asfixiant a l’antiga zona minera de Lleó, la debutant pujada de Les Praeres, a Astúries (amb rampes de fins al 20%) i el Mont Oiz, a Biscaia, una altra alegria amb percentatges del 23%.

I això, sense oblidar la Rabassa, en l’etapa que recorre les comarques lleidatanes abans d’arribar a Andorra. El dissabte 15 de setembre, els corredors pernoctaran en hotels de Lleida per agafar l’endemà un AVE a Madrid i disputar l’etapa final amb meta a la Cibeles.