EL FINAL DE LA RONDA FRANCESA

Rei Froome IV del Tour de França

El ciclista britànic es torna a coronar a París i ja pensa en la cinquena victòria

segea39423735 cycling   the 104th tour de france cycling race   the 103 km170723203447

segea39423735 cycling the 104th tour de france cycling race the 103 km170723203447 / CHRISTIAN HARTMANN

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / PARÍS (Enviat especial)

Amb calor o amb la tarda fresca, París sempre s’entrega al guanyador del Tour i més quan aquest reconeix que s’ha enamorat d’aquesta carrera. «Teniu la millor carrera i jo n’estic enamorat». I més si és el que vesteix de groc és tot un campió, es diu Chris Froome i és capaç de guanyar quatre Tours, tres de forma consecutiva, i amb això aspirar l’any que ve a una cinquena victòria per emular els més grans: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault i Miguel InduráinLance Armstrong ja no existeix.

«Jo no tinc ídols i la veritat és que no conec ni he vist les carreres de Merckx Induráin, però sí que és un honor que em cataloguin ja al nivell d’aquests campions, però perquè sé que cada vegada és més difícil vull seguir millorant com a corredor. Ja ho he fet en els descensos però encara he de polir alguns aspectes tècnics. L’any que ve tornaré tot i que no sé si abans aniré al Giro». Així es va expressar Froome, coneixedor del sacrifici que costa, mesos de treball, arribar a França per guanyar, una, dues, tres i fins a quatre vegades. I com són les coses, totes les figures que han aconseguit quatre triomfs després han aconseguit una cinquena victòria a París. Possiblement, si ho certifica el 2018, Froome haurà sigut entre tots els campions el que aconseguirà la fita gràcies a la protecció de l’equip, un Sky que supera en potencial la resta d’esquadres, fins al punt d’haver disputat el Tour amb l’únic corredor, Mikel Landa, que hauria privat el ciclista britànic d’una nova victòria als Camps Elisis.

«Tinc el millor equip i en ciclisme, com en el futbol, seria absurd posar límits pressupostaris. Els grans clubs de futbol fitxen les millors figures. Doncs en ciclisme, a l’Sky, passa el mateix». Froome, de fet, malgrat no haver marcat diferències a la muntanya com altres anys –de fet tampoc ho va fer el 2016 però sí el 2013 i el 2015– sempre ha controlat la carrera, ha sabut administrar els seus homes, no ha comès cap error, no ha caigut i ha aprofitat les dues contrarellotges, sobretot l’última, per rematar la classificació general. «El meu únic error va ser a Peyragudes. Va ser culpa meva perquè no vaig menjar prou durant l’etapa i al final vaig arribar amb el dipòsit en reserva». I per primera vegada va passejar per París sense guanyar una etapa, aclamat, feliç al podi, escoltant l’himne britànic, agafant el micròfon i agraint al públic el seu suport, als seus, sempre amb correcció. «No m’importa. Ja preveia que les diferències a la muntanya serien molt ajustades».

PENSANT EN LA VUELTA

La realitat és que Froome va arribar aquest any al Tour amb menys desgast que altres vegades i sense haver guanyat res; de fet, per ara, cosa que no és poc, el seu únic triomf del 2017 és la ronda francesa. ¿I per què va venir a la grande boucle més apagat que altres vegades? Doncs perquè Froome vol aconseguir aquest any el repte pel qual ha estat lluitant aquests dos últims anys. Pretén ser el primer ciclista de la història que guanya Tour i Vuelta en un mateix any, cosa que ningú ha aconseguit des que la ronda espanyola va abandonar la primavera per traslladar-se al final de l’estiu, i des que ho va fer Hinault el 1978.

"El meu únic error  "El meu únic error va ser a Peyragudes. Va ser culpa meva perquè no em vaig alimentar bé i al final vaig arribar amb el dipòsit en reserva"

Les altres vegades Froome va arribar a la Vuelta esgotat per l’esforç del Tour i aquest 2017 ha comprès que per aconseguir la gesta d’una vegada necessitava venir més fresc a la ronda francesa, raó per la qual va aixecar el peu o es va entrenar amb més suavitat durant els mesos previs, cosa que no vol dir que no hagi fet un gran sacrifici per preparar-se per guanyar a París.

EL REPTE QUE PERSEGUEIX

Notícies relacionades

Si el 10 de setembre aconsegueix la victòria a la Vuelta no tornarà més a la ronda espanyola però com que necessita al·licients (l’any que ve tindrà 33 anys) ja parla de córrer Giro i Tour. I l’any que ve tindrà com a contrincant un Landa que, com era d’esperar, va respectar la treva (a vegades absurda) i va deixar pujar Romain Bardet al podi de París. 

Totes les classificacions definitives del Tour 2017 a la pàgina oficial de la prova.