Peter Sagan, expulsat del Tour de França

El campió del món, exclòs per donar un cop de colze i fer caure Mark Cavendish, que acaba a l'hospital

zentauroepp39167179 cycling   the 104th tour de france cycling race   the 207 5 170704172739

zentauroepp39167179 cycling the 104th tour de france cycling race the 207 5 170704172739 / BENOIT TESSIER

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Al jurat internacional de la ronda francesa no li va tremolar la mà. «Peter Sagan, expulsat del Tour». Així de simple, així de clar, així de rotund, així es va expressar davant els mitjans informatius desplaçats a la 'grande boucle' Philippe Marien, el president belga dels comissaris de la prova, que no van dubtar a considerar una claríssima agressió el cop de colze que Peter Sagan va etzibar a Mark Cavendish, que va acabar a terra i a l’hospital quan tot just quedaven 100 metres per finalitzar la quarta etapa de la prova.

El Tour va actuar a cops de colze i Sagan va perjudicar de forma considerable la seva imatge d’'enfant terrible' però alhora de nen bo, el que fa bromes, el que ironitza, el que cita amb el seu nom bona part dels periodistes que el coneixen, el que ven cuines, dutxes, vambes, bicicletes i el que calgui als anuncis de televisió. No obstant, ahir se li va escapar la mà, o més ben dit el colze, en una acció tan lletja com bàrbara i antiesportiva contra un rival però alhora company de pilot com Cavendish, que va travessar la línia d’arribada auxiliat pels seus companys del conjunt sud-africà del Dimension Data  i va abandonar la zona de meta en una ambulància amb una espatlla trencada. De rebot, a més a més, el corredor alemany John Degenkolb, company d’Alberto Contador al Trek, també va anar per terra, amb un fortíssim cop a la clavícula dreta. Va quedar estès sobre l’asfalt, retorçant-se de dolor, mentre els metges del Tour corrien a auxiliar-lo quan encara alguns ciclistes no havien arribat.

Sagan, de pressa i corrents, coneixedor que se li havia escapat la mà, o més ben dit el colze, va anar cap a l’autobús del conjunt de Cavendish i va demanar perdó. Li van acceptar les disculpes però només per diplomàcia, ja que el Dimension Data es va dirigir immediatament al jurat del Tour exigint l’exclusió, la targeta vermella, a Sagan. El Tour es queda en tot just quatre dies de competició sense un altre divo, després de l’accident d’Alejandro Valverde en la contrarellotge inicial.

SENSE OPCIÓ

No obstant, no podia ser d’una altra manera. Una sanció mínima en temps en la general i en punts per a la regularitat (la segona opció hauria molestat més el campió del món que no pas la primera) s’hauria considerat com una debilitat per part de l’UCI, per demostrar que sí que compta la fama o les connexions del corredor. I igual que el jurat internacional va expulsar de la Vuelta fa dos anys Vincenzo Nibali, tot un vencedor de les tres grans, per agafar-se de forma descarada al cotxe del seu equip, tampoc es va arronsar en aquesta ocasió per excloure Sagan del Tour. La tolerància zero no va només amb el dopatge sinó amb el comportament i el joc net.

Quedaven menys de 100 metres i només hi havia uns quants velocistes jugant-se el triomf, ja que el pilot s’havia tallat per una caiguda massiva a 700 metres que va afectar una vintena de corredors, entre ells el mallot groc, Geraint Thomas.

Totes les classificacions a la pàgina oficial del Tour.

Notícies relacionades

Cavendish es va veure travat a les tanques. «'Give me space'!» (doneu-me espai) cridava en anglès. Veia imminent un xoc contra les proteccions de l’arribada. Però no es va imaginar en cap moment, quan va localitzar miraculosament un espai, que es trobaria amb el colze de Sagan. A terra. Caiguda terrible mentre el mallot irisat travessava la meta en segona posició, per darrere del campió francès Arnaud Demare. L’acció de Sagan va deixar en un segon pla el primer triomf d’un representant de França. Gairebé ningú va estar pendent de Demare. Es buscava Sagan mentre les ambulàncies es preparaven per evacuar Cavendish i també Degenkolb.

Només s’espera que avui, a la pujada a La Planche des Belles Filles els cops de colze siguin ubstituïts per la lluita a força de pedals.