Valverde es trenca al Tour de França

El ciclista murcià s'estavella contra una tanca i abandona la prova als carrers de Düsseldorf amb tot just 6 quilòmetres de competició

valverde2

valverde2
zentauroepp39130627 medics attend to spain s alejandro valverde after he crashed170701202925

/

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Un revolt maleït i aquella aigua que no va parar de caure en tot el dia. En tot just cinc minuts de carrera es va acabar el Tour per a Alejandro Valverde que va caure i es va fracturar la ròtula esquerra quan només havia recorregut 6 quilòmetres de contrarellotge. Dia terrible per al ciclisme espanyol que només va anar a la ronda francesa amb 13 ciclistes i va perdre dos corredors, perquè a part de Valverde, Ion Izagirre, líder del Báhrein,es va estavellar al mateix revolt que el murcià i també va dir adeu a totes les il·lusions. 

Divendres a la tarda Valverde es trobava tan relaxat com motivat al seu hotel de Düsseldorf. Parlava del seu futur, de la il·lusió que li provoca el ciclisme, com si fos un nen gran amb 37 anys, del seu afecte per Nairo Quintana, ara orfe del seu millor protector amb tota la prova per disputar, i fins i tot de com li obria les portes a Mikel Landa davant el seu més que probable fitxatge per a l’equip del Movistar en la temporada 2018.

Ni volia sentir parlar del seu lluïment personal en aquest Tour, però odiava que li diguessin que era el tapat de la prova. «¿Tapat? Si tothom em coneix. ¡Apa que em deixaran agafar temps si decideixo escapar-me!». Mai, ni en el seu pitjor malson, es podia imaginar que el seu Tour seria tan curt, com trist i, sobretot, immerescut. No hi ha un sol ciclista al pilot, nacionalitats i equips a part, que llanci una sola paraula malsonant contra el corredor murcià. Quintana l’estima, l’adora i lluny d’haver-hi enveja entre tots dos s’ha forjat aquest binomi veterà i jove que van iniciar al seu mateix equip ara fa tres dècades Pedro Delgado i Miguel Induráin.

Li va derrapar la roda davantera, va treure el peu del pedal, va mirar d’evitar la caiguda però es va estampar contra la tanca. I ja no es va aixecar. Quan un ciclista, després d’anar a parar a terra, no s’incorpora el senyal sona terrible i l’abandonament és l’únic destí. A Valverde el van pujar en una ambulància i el màxim responsable del conjunt Movistar, Eusebio Unzué, el va acompanyar a l’hospital. Al cap de poc va arribar Natalia, la seva dona, que com és habitual aquesta temporada, fins ara de somni, el segueix en la majoria de carreres que disputa.

EL PROTECTOR DE QUINTANA

Havia d’estar al servei de Quintana, però lluny d’executar el paper d’un gregari tradicional. «Jo soc aquí per treballar per Nairo», repetia divendres a la tarda, sempre entre rialles, mentre es conversava tranquil·lament amb ell al seu hotel de Düsseldorf. Però tots sabien que la parella del Movistar tenia molt a dir en aquest Tour. Ningú se’n fiava de Valverde, el ciclista que fins ara, a excepció del Critèrium del Dauphiné, on va anar «a divertir-se», havia guanyat tota carrera que disputava des del febrer passat: voltes a Andalusia, Múrcia, Catalunya i País Basc i les dues clàssiques a les Ardenes belgues, la Lieja-Bastogne-Lieja i la Fletxa Valona.

Notícies relacionades

Van ser només sis quilòmetres. Qui s’ho podia imaginar. Però ell seguirà pensant en el Tour. «Correré els del 2018 i el 2019 i el 2020, amb 40 anys, serà qüestió de pensar en la retirada». Així ho va dir divendres, carregat d’il·lusió i de fe per disputar un gran Tour.

Ara haurà de veure des de la barrera una ronda francesa que va començar als carrers de Düssedorf amb la primera exhibició de l’Sky, amb victòria i liderat per a Geraint Thomas i l’advertència de Chris Froome als seus adversaris. La carrera arribarà ara a Lieja i dilluns a una pujada pròxima a Luxemburg que esperava Valverde. Res serà igual sense ell. El Tour i el ciclisme són molt sovint terriblement injustos.