Nairo Quintana dona una lliçó al cim del Blockhaus

Ja lidera el Giro en una etapa marcada per l'error d'un policia

nairo-quintana

nairo-quintana / LUK BENIES (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Molts es preguntaran que fa una muntanya amb nom alemany als Abruzzos italians, més aviat a la part sud del país. Rememora el passat de la unificació italiana i si es parla de bicis es recorda que fa ara 50 anys un xaval de Bèlgica, en la seva primera gran volta, va fer la presentació en societat guanyant al capdamunt del Blockhaus. El noi, que encara no havia complert els 22 anys el 1967, es deia Eddy Merckx.

    

A Nairo Quintana ja el coneixien tots. L’equip Movistar va presentar la seva perla colombiana als Pirineus del Tour del 2013 i ara amb 27 anys és una de les grans figures contemporànies, l’ídol esportiu del seu país, la nova maglia rosa, el gran favorit al triomf a Milà i el corredor que va donar una lliçó al Blockhaus de Merckx i també d’El Tarangu, en la seva mítica i extraordinària ascensió de 1972, en un dels dies grans de José Manuel Fuente a la ruta del Giro.

    

Va arribar una muntanya que els que la coneixen diuen que s’assembla a l’Alpe d’Huez, encara que potser amb una mica més de duresa en la seva estreta ruta, la que va conquistar Quintana després del treball perfecte de l’equip, el dia en què Vincenzo Nibali va mostrar flaquesa (va cedir un minut), Tom Dumoulin va mostar fermesa per convertir-se dimarts en el corredor que, si no hi ha sorpresa, prendrà el jersei rosa a Quintana en la contrarellotge de gairebé 40 quilòmetres programada després de la jornada de descans d’avui, i Thibaut Pinot va mostrar coratge, fins al punt que es va instal·lar en la segona plaça de la general i va ser l’únic que es va atrevir a atacar Quintana abans del demarratge definitiu del colombià, el tercer, l’essencial.

L’ACCIDENT

Però, ¿com hauria sigut la pujada si no s’hagués produït l’error d’un policia que va aparcar la moto al lloc que no tocava? La pregunta mai tindrà resposta. La moto –i per descomptat el policia, un dels que controla el desenvolupament de la carrera– estaven on no havien d’estar. El pilot de les figures no es va adonar de la presència del vehicle. Els equips anaven en formació i buscaven la posició per enfilar l’ascensió al Blockhaus. Els ciclistes de l’Sky corrien per l’esquerra. Van ensopegar els uns i els altres. A terra. Mikel Landa i Geraint Thomas, els líders del conjunt britànic, van quedar eliminats. Impossible que guanyin el Giro. Thomas, el ciclista gal·lès de l’Sky, el gran ajudant de l’absent Chris Froome, va arribar a 5 minuts de Quintana, i Landa, encara més afectat per la caiguda, es va presentar a gairebé 27. Adam Yates, el líder del potent Orica, també es va veure involucrat en l’accident. Va travessar la meta a 4.39 minuts de Quintana.  

Notícies relacionades

    

El Giro es va aclarir, per a sort d’uns i desgràcia d’altres. Però hauria sigut millor que només hagués sigut per la fortalesa de Quintana sense que hi participés un policia que va aparcar en zona prohibida.