Reserva Alejandro Valverde

El ciclista murcià guanya l'etapa més espectacular del Giro i se situa tercer de la general

segea34022430 spain s alejandro valverde of team movistar celebr160524171527

segea34022430 spain s alejandro valverde of team movistar celebr160524171527 / VINCENZO PINTO

2
Sergi López-Egea

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

Alejandro Valverde no se’n podia anar del Giro sense estampar la seva firma personal, la que l’ha convertit en un corredor espectacular amb gairebé dues dècades d’èxit al pilot mundial. Lluny d’esquerdar-se amb el temps, amb 36 anys i una font de força que sembla inesgotable, el corredor murcià cada cop és millor ciclista, com el vi quan passa de criança a reserva. Victòria al Giro, etapa espectacular, la millor de les vistes fins ara, i salt a la tercera plaça de la general.

Un altre corredor hauria començat a fer un plantejament diferent al Giro després de fallar a les Dolomites. Un altre ciclista s’hauria enfonsat. Valverde no és d’aquesta estirp perquè només fa falta conèixer-lo una mica per saber que poques hores després de la crisi de dissabte ja ho tenia tot oblidat per començar a conscienciar-se per al que va fer ahir després de la jornada de descans de dilluns: guanyar l’etapa i donar un petit cop a la general.

Valverde comptava amb el que semblava una evidència clara. El Giro té un corredor segur al capdavant de la general. Des que l’Astana va decidir deixar-lo sense gregaris, amb les pulsacions fora del cor des del quilòmetre 0 dels 133 que tenia l’etapa, Steven Kruijkswijk va semblar que ni tossia. Kruijkswijk es va quedar sense guàrdia, però és que tots van perdre els seus gregaris, líders contra líders, sense pietat. Chaves va ser el primer a fallar i Vincenzo Nibali va fer la sensació  que la carrera se li està fent molt i molt llarga. Valverde el va desplaçar del podi i no sembla que ni la ràbia ni l’esperit lluitador del sicilià li serveixin per a un podi que sembla gairebé tan difícil com la victòria final.

Valverde va anar a la seva, a atacar, a deixar anar Nibali, a col·laborar amb la maglia rosa i també amb Ilnur Zakarin, el ciclista rus del Katuixa que tampoc renuncia al podi. A 15 quilòmetres de la meta va presentar davant la societat italiana el seu millor demarratge en aquest Giro. Kruijkswijk, no li va donar ni un metre de cortesia (després el va batre a la meta). Així, es va enganxar al corredor murcià instants abans que s’incorporés a ells Zakarin. En canvi, Nibali va voler i no va poder. Nibali es va enfonsar i no va poder seguir ni la roda de Chaves quan aquest, que venia despenjat des de l’inici de l’etapa, el va atrapar. A la meta, Nibali va entregar 1.47 minuts, mentre que Chaves va reduir la seva pèrdua a 43 segons.

«VOLIA REBENTAR LA CARRERA»

Va ser més que una victòria, perquè Valverde, en el seu debut al Giro, es va unir a l’exclusiu club de corredors capaços de sumar victòries d’etapa en les tres grans. Als seus triomfs a la Vuelta (9 etapes) i al Tour (4 etapes) hi va incorporar la seva victòria al Trentino. «Volia rebentar la carrera i per això he sortit molt mentalitzat i amb el desig de guanyar. Vaig arribar al Giro amb dos objectius: aconseguir una etapa i el podi. Ja en tinc un i ara aniré pel segon», va explicar a Itàlia. En exclusiva, reserva Alejandro Valverde.