LA RONDA CICLISTA FRANCESA

'El Goril·la' torna a guanyar a una setmana de París

Greipel s'anota la tercera victòria en una etapa sense canvis en la general

André Greipel celebra a Valence la seva tercera victòria al Tour de França 2015.

André Greipel celebra a Valence la seva tercera victòria al Tour de França 2015. / EFE / YOAN VALAT

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / VALENCE (Enviat especial)

Carrers estrets pel centre de Valence. Sense vent per alleujar la fortíssima calor a la riba del Roine, riu cabalós com pocs, vinyes amb un dels millors vins de França. Carrers de Valence que, a diferència d'altres anys, apareixen totalment buits un parell d'hores abans que arribi el pilot. I és que fa tanta calor (aquest diumenge 35 graus sense ombra) que el públic espera fins a l'últim minut per llançar-se al carrer. No hi ha ésser humà que aguanti aquestes temperatures per més afecte i passió que tingui pel Tour i el ciclisme.

A André Greipel, ciclista alemany del Lotto belga (hi ha un altre Lotto però és holandès, els belgues de vermell i els holandesos de groc i negre) li diuen ‘el Goril·la’ i amb la seva tercera victòria ja s'ha convertit en el gran vencedor del Tour 2015 entre els velocistes. Millor que Mark Cavendish, desaparegut molts dies com aquest diumenge a l'interior de la carrera, i per descomptat que Alexander Kristoff, l'esprínter del Katuixa fent de ‘classicòman’ però que ha arribat a la ronda francesa lluny de la forma que va exhibir a la primavera. Sembla mentida que els tècnics del conjunt rus discutissin a Purito Rodríguez (ja té dues etapes) la direcció per al Tour i el privessin del seu millor ajudant, el madrileny Dani Moreno, que s'ha hagut de quedar entrenant a Andorra i amb les maletes preparades per fitxar per una altra esquadra a partir de l'any que ve.

PRÒXIMA VICTÒRIA ALS CAMPS ELISIS

A Greipel, a una setmana de París (ja no queda cap més esprint), ningú li ha fet ombra en les arribades massives d'un Tour 2015 que ja mira, des d'aquest dilluns i amb el descans de dimarts entremig, exclusivament cap a la muntanya. Greipel sonarà diumenge que ve, als Camps Elisis, com l'aspirant a la victòria en l'última meta de la ‘grande boucle’. Difícilment Peter Sagan, col·leccionista de segons llocs (aquest diumenge, quart), li farà ombra malgrat que ja sembla tenir pràcticament assegurat el mallot verd, com a premi a la regularitat.

En la pròxima etapa, després d'un diumenge de treva entre els favorits i amb Chris Froome de groc, s'acosten els cims dels pre-Alps, un territori preparat tant per a fugues com per a ofensives imprevistes, territori trampa, com el que li agrada a Alberto Contador, una jornada estil Fuente Dé, on va revolucionar la Vuelta 2012 quan Purito ja es veia com a vencedor. Aquest dilluns es descendeix per la Rochette, abans d'arribar a la meta de Gap, la ciutat considerada com la porta dels Alps. Va ser a La Rochette on va caure Joseba Beloki al Tour del 2003. Mai es va recuperar plenament de l'accident, que va quedar per a la posteritat pel camp a través, sense caure en el seu cas, que va realitzar Lance Armstrong. Fins que va ser esborrat de la història del ciclisme hi havia un monòlit que recordava l'incident en el lloc dels fets.

CLASSIFICACIÓ DE LA 15ª ETAPA:

1. André Greipel (ALE/Lotto Soudal) 3h.56:35

2. John Degenkolb (ALE/Giant-Alpecin) m.t.

3. Alexander Kristoff (NOR/Katuixa) m.t.

4. Peter Sagan (SVL/Tinkoff-Saxo) m.t.

5. Edvald Boasson Hagen (NOR/MTN-Qhubeka) m.t.

6. Ramunas Navardauskas (LTU/Cannondale-Garmin) m.t.

7. Christophe Laporte (FRA/Cofidis) m.t.

8. Michael Matthews (AUS/Orica GreenEdge) m.t.

9. Davide Cimolai (ITÀ/Lampre-Merida) m.t.

10. Florian Vachon (FRA/Bretagne-Séché) m.t.

CLASSIFICACIÓ GENERAL:

1. Chris Froome (GBR/Sky) 59h.58:54

2. Nairo Quintana (COL/Movistar) a 3:10

3. Tejay Van Garderen (USA/BMC) a 3:32

4. Alejandro Valverde (ESP/Movistar) a 4:02

5. Alberto Contador (ESP/Tinkoff-Saxo) a 4:23

6. Geraint Thomas (GBR/Sky) a 4:54

7. Robert Gesink (HOL/LottoNL-Jumbo) a 6:23

8. Vincenzo Nibali (ITÀ/Astana) a 8:17

Notícies relacionades

9. Tony Gallopin (FRA/Lotto Soudal) a 8:23

10. Bauke Mollema (HOL/Trek Factory) a 8:53