GIRO D'ITÀLIA

Intxausti triomfa a Campitello Matese en memòria de Tondo

Contador resisteix sense problemes i sense equip l'envestida de l'Astana d'Aru

Beñat Intxausti dedica el triomf a Xavi Tondo besant-se els dits en forma d’ics al podi de Campitello Matese.

Beñat Intxausti dedica el triomf a Xavi Tondo besant-se els dits en forma d’ics al podi de Campitello Matese. / AFP / LUK BENIES

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ MARÍA EXPÓSITO / BARCELONA

Els 13 quilòmetres d'ascensió final a Campitello Matese han sigut tan positius per al ciclisme espanyol com frustrants per a l'equip Astana. El conjunt kazakh ha jugat fort per provar si Alberto Contador acusava el cop a l'espatlla sofert en la caiguda de dijous i s'ha trobat amb un líder sense equip però amb forces sobrades per fer front en primera persona a Fabio Aru. Així, doncs, han intentat la victòria d'etapa llançant Mikel Landa en persecució del fugat Beñat Intxausti, però el basc del Movistar ha donat una lliçó de força i ha arribat en solitari a la meta, on ha dedicat el triomf el malaguanyat Xavi Tondo.

Ningú sap fins a quin punt corre disminuït Contador després de la caiguda en l'esprint de dijous passat (encara que el fet que esprintés per aconseguir dos segons en una bonificació intermèdia podria aclarir alguns dubtes), però l'Astana estava aquest dissabte decidit a descobrir-lo. Per això, en el tram final de l'etapa, ha pres les regnes del pilot per endurir la carrera i preparar l'atac d'Aru en la pujada de 13 quilòmetres (6,% de pendent mitjà, 12% la màxima) on Bernard Hinault Ievgueni Berzin van guanyar per apuntar els seus triomfs el 1982 i 1994, respectivament.

Quatre d'Astana, un de Tinkoff

Ho ha intentat Aru a 5 quilòmetres de la meta, en el tram més dur de l'ascensió, i Contador ha respost en primera persona. Ni rastre llavors dels seus companys Michael Rogers Roman Kreuziger. El líder del Tinkoff estava tan sol com sobrat de forces, mentre l'Astana havia arribat amb quatre homes en el grup en aquest punt.

Imbatible Contador, ha saltat Landa per intentar guanyar l'etapa. Per a això havia d'enxampar Sébastien Reichenbach i un Beñat Intxausti que semblava anar amb el ganxo rere el pletòric suís. Ni parlar-ne. El ciclista del Movistar s'estava guardant per llançar l'atac definitiu. Ha deixat anar Reichenbach i ha entrat en meta amb 20 segons d'avantatge sobre Landa, que maleïa l'oportunitat perduda picant el manillar. Intxausti, que ja va guanyar el Giro del 2013 (i fins i tot va lluir un dia la 'maglia rosa'), ha tornat a besar-se els dits encreuats formant una ics i a assenyalar el cel en record del seu amic i company Xavi Tondo, de qui va presenciar la seva desgraciada mort (dissabte farà quatre anys). Avui ha sigut un gran dia per al conjunt Movistar, ja que en la Volta a Baviera el britànic Alex Dowsett ha obtingut el liderat al guanyar la contrarellotge.

"EL TEMPS VA EN FAVOR MEU"

Enrere ja era l'Sky qui tirava del grupet de favorits, fins que Aru ha tornat a provar-ho a falta d'un quilòmetre, sense èxit. "Avui era un dia complicat per a mi per la caiguda de fa dos dies però de moment està tot bastant controlat. Espero que el temps vagi en favor meu", ha valorat Contador, que ha justificat la seva lluita en la bonificació intermèdia: "El meu equip estava fent un bon treball a la capçalera i dos segons són dos segons. Per aquests dos segons a vegades es pateix increïblement en una contrarellotge".

CLASSIFICACIÓ DE LA 8a ETAPA

1. Benat Intxausti (ESP/MOV) 4h 51m 34s

2. Mikel Landa (ESP/AST) a 20s

3. Sébastien Reichenbach (SUÏ/IAM) a 31s

4. Fabio Aru (ITÀ/AST) a 35s

5. Alberto Contador (ESP/TIN) m.t.

6. Richie Porte (AUS/SKY) m.t.

7. Rigoberto Uran (COL/ETI) m.t.

8. Dario Cataldo (ITÀ/AST) m.t.

9. Damiano Cunego (ITÀ/NIP) a 45s

10. Damiano Caruso (ITÀ/BMC) m.t.

CLASSIFICACIÓ GENERAL

1. Alberto Contador (ESP/TIN) 32h 40m 07s

2. Fabio Aru (ITÀ/AST) a 4s

3. Richie Porte (AUS/SKY) a 22s 

4. Dario Cataldo (ITÀ/AST) a 30s

5. Mikel Landa (ESP/AST) a 42s 

6. Roman Kreuziger (RTX/TIN) a 1m

7. Giovanni Visconti (ITAMOV) a1m 16s

8. Rigoberto Urán (COL/ETI) a 1m 24s

Notícies relacionades

9. Damiano Caruso (ITÀ/BMC) a 1m 34s

10. Andrey Amador (COS/MOV) a 1m 38s