Purito guanya la Volta al País Basc amb brillantor

El corredor català realitza una magnífica contrarellotge final i tomba tots els seus rivals

Purito, en ple esforç, durant la contrarellotge final de la Volta al País Basc

Purito, en ple esforç, durant la contrarellotge final de la Volta al País Basc / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

1
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

Joaquim 'Purito' Rodríguez, sempre molt irònic en els seus comentaris a les xarxes socials, va posar un tuit després d'acabar la contrarellotge d'Embrun, Tour del 2012, en tercera posició on feia broma sobre el fet que llavors ja s'havia convertit en un dels millors especialistes del món. Si a Purito se'l munta sobre una 'cabra' i troba rectes d'aquelles que semblen morir a l'horitzó no té es a fer, només sucumbir i entregar segons, minuts... En canvi, si com aquest dissabte a Aia, o el 2012, a Embrun, en el cor alpí francès, se cita amb pujades, com més dures millor, i li apareix un recorregut on és obligat canviar la bici de les contrarellotges per una de tradicional, llavors es transforma, llavors disfruta i, com ha sigut el cas d'Euskadi, guanya la Volta al País Basc.

Purito es nega a envellir, com si fos un viatger del temps que va canviant d'època, segueix jove, potent, fort i capaç d'aspirar al que es proposa. Va voler guanyar la Volta, però un virus estomacal el va apartar de la ronda catalana i el va conduir cap al País Basc per traçar al terra una línia, del mal al bé, de la desgràcia de les caigudes del 2014, a l'èxit del 2015, en una temporada en què s'ha enamorat del Tour, en què tornarà a la Vuelta i afrontarà d'aquí pocs dies la trilogia de les Ardenes: Amstel Gold Race, Fletxa Valona i Lieja-Bastogne-Lieja.

"Em van dir que podia guanyar la contrarellotge i em vaig espantar". Va rebre la notificació per l'auricular. No va guanyar l'etapa per molt poc. Se li va escapar per a penes 4 segons, davant Tom Dumoulin, però va ser el millor entre els favorits, en un dia en què també va destacar Ion Izagirre, del millor entre els ciclistes joves, que es va enfilar a la tercera plaça de la general. Sergio Henao, líder fins a aquest dissabte, va acabar segon de la general. "Ni en els meus menors somnis podia imaginar això", ha afirmat Purito, el nou 'contrarellotgista' que ha conquistat Euskadi.