LA VOLTA A CATALUNYA

Una escapada per aprendre

Els joves Soler i Verona es colen en la fuga del dia i Contador cau a tres quilòmetres de Port Aventura

Marc Soler, menjant en plena etapa.

Marc Soler, menjant en plena etapa. / EFE / TONI ALBIR

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / VILA-SECA

Quan es busquen joves arrogants que un dia no molt llunyà es puguin convertir en el relleu natural de ciclistes com Alberto Contador (aquest dissabte ha caigut i ha patit diversos cops) i Alejandro Valverde s'ha de mirar els debutants, els que necessiten créixer, en una carrera de la importància de la Volta, i més pel seu cartell, ciclistes que necessàriament necessiten aprendre i examinar-se en escapades; en la baralla per la victòria de l'etapa.

I en aquesta circumstància s'han trobat en la sisena i penúltima etapa de la Volta 2015 els joves Marc Soler, de Vilanova i la Geltrú, i Carlos Verona, que encara que és madrileny fa ja temps que viu a Matadepera, la 'pàtria' de José Luis Laguía, un dels directors del Movistar a la ronda catalana.

VICTÒRIA DE TXERNETSKI

Soler ha debutat aquest any al Movistar i la Volta és la seva primera carrera World Tour, després d'haver disputat el Tour de San Luis, a l'Argentina, i la Strade Bianche, a Itàlia. Només té 21 anys; de la mà del seu mànager, Àngel Edo, que també ho és de Purito, va arribar al Movistar, potser l'equip que més sap cuidar els joves, amb l'experiència de veure créixer un dia Miguel Induráin Pedro Delgado.

Verona, de 22 anys, té ja una mica més d'experiència. Forma part de la plantilla del Etixx, abans Omega, un dels conjunts amb un nombre més gran d'estrelles a les seves files; entre altres, Tony MartinMark CavendishRigoberto Urán i el campió del món Michal Kwiatkowski. L'any passat, per exemple, va debutar a la Vuelta.

Doncs tots dos s'han sabut moure en l'escapada del dia, entre Cervera, la vila natal dels germans Márquez, i l'entrada del parc temàtic de Port Aventura, on ha finalitzat una etapa que ha recorregut bona part de les comarques tarragonines des de les lleidatanes. Verona ha treballat sobretot per al seu company Julian Alaphilippe, segon per darrere del vencedor, el rus del Katuixa Serguei Chernetski.

LA CAIGUDA DE CONTADOR

En canvi, Soler ha esperat la seva oportunitat, amb bona planta en l'escapada, per entrar en la baralla per la victòria. Ha arribat en quarta posició.

Per darrere, al pilot de les figures, amb el líder Richie Porte, poc s'ha pogut fer, ja que el vent ha sigut menys ferotge que divendres. Res de destacat hauria passat si no hagués caigut, a tres quilòmetres de la meta, Contador. Ha succeït en una rotonda, un corredor de l'equip de Colòmbia se li ha entravessat, ha fregat la seva bici i el madrileny ha caigut. Un portaveu del seu equip ha explicat que només pateix ferides superficials, cremades pel fregament amb el terra al braç, gluti i cama esquerres.

Notícies relacionades

Aquests cops, aparentment, no han d'enterbolir la lluita per la victòria, a Montjuïc. La Volta arriba aquest diumenge totalment plena de vida a l'última etapa, amb la incertesa, sobretot gràcies a les bonificacions, de qui s'emportarà el premi final. Entre el primer (Porte) i el cinquè, Urán, només hi ha 18 segons de diferència. Es repeteix el circuit dels dos últims anys (el 2014 es va haver de retallar, pel perill, a causa de la pluja), que inclou vuit ascensions a Montjuïc.

A la meta hi ha 10 segons decisius de bonificació per al vencedor. S'ha canviat l'horari, en referència als últims anys. La Volta es decideix a la muntanya barcelonina entre les 13.30 i les 14.30 hores.