Pla d'Urgell

La Fira de Sant Josep porta 12 milions a Mollerussa

El certamen agrícola, que se celebra al març, acull 300 expositors i rep uns 200.000 visitants cada any. L'esdeveniment demostra el dinamisme i el caràcter emprenedor del sector

Una de les zones d’exposició, als carrers de Mollerussa.

Una de les zones d’exposició, als carrers de Mollerussa. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS / Mollerusa

La Fira de Sant Josep de Mollerussa, reconeguda com la Fira Catalana de la Maquinària Agrícola, marca cada març el calendari econòmic i social del Pla d'Urgell. El director del certamen, Poldo Segarra, assegura que té un impacte econòmic «molt important» a Mollerussa i a la comarca. El saló, que celebrarà la 142a edició, té una superfície neta de 23.000 metres quadrats i rep  200.000 visitants. El certamen acull 300 expositors, un 80% dels quals ha expressat la seva intenció de participar en la pròxima edició, del 20 al 24 de març.

«Arran de Sant Josep s'han anat movent altres fires al calendari anual, de manera que hem arribat a aconseguir un impacte econòmic d'uns 12 milions d'euros calculats només a Mollerussa i tenint en compte totes les fires que se celebren a la ciutat», apunta Segarra.

En la mateixa línia, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, creu que la fira empeny el sector agrari i el Pla d'Urgell. «És un gran dinamitzador econòmic del sector i de la comarca per la seva aposta per la professionalització i l'especialització», assegura. Segons Pelegrí, la projecció de Sant Josep demostra el dinamisme del sector agrari, el seu caràcter emprenedor i el seu vitalisme.

MULTISECTORIAL/Una bona part dels expositors catalans que van a Mollerussa estan agrupats a Apricma, l'Associació de Productors de Maquinària Agrícola, i Femac, l'Associació de Fabricants Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya. El gerent de Femac, Enric Pedrós, assenyala la Fira de Mollerussa com a peça imprescindible en el clúster de la maquinària agrícola de Catalunya i punt de trobada per als negocis. «Quan hi van els nostres, poc o molt, fan», afirma Pedrós, per a qui per calendari els seus associats venen més que a la Fira de Sant Miquel de Lleida del setembre perquè al març ja s'han cobrat les collites.

Encara que Sant Josep és una fira de maquinària agrícola, també té un saló de l'automòbil i pavellons multisectorials. Només en el de l'automòbil es va vendre en l'última edició per valor de 4,5 milions, i si se sumen les fires de vehicles de segona mà la xifra arriba a 10 milions. Tot i  que no es disposa de dades del negoci en maquinària agrícola «el volum és molt més gran», assenyala Segarra. El director aclareix que només es coneixen les vendes de turismes perquè els compradors participen en un sorteig de 6.000 euros.

La Fira de Sant Josep va néixer el 1872 com a mostra de bestiar. A partir del 1950, amb l'aparició del tractor, es va convertir en exhibició de maquinària agrícola i ramadera, cosa que li va permetre un gran creixement. El 1981 va fer un salt a l'acollir sectors com el de l'automòbil.

Notícies relacionades

PETITS PRODUCTORS // Juntament amb la venda de maquinària, Sant Josep té altres punts forts, com els premis a la innovació i les jornades tècniques, com la Borsa Interpirinenca de Cereals, amb 400 inscrits i 80 empreses europees.

Els aliments també tenen espai a Sant Josep. «Promocionem en un pavelló, al costat de la diputació, els productes de la comarca per recolzar els petits productors», destaca Segarra. Alguns productors, per iniciar o consolidar el seu negoci, i a proposta del Consorci Leader Urgell-Pla d'Urgell, han rebut ajudes del departament d'Agricultura, que ha recolzat el Pla d'Urgell amb 817.519 euros.