EL FOMENT DELS VALORS DE LA SOSTENIBILITAT

Els capitans Bombeta

El centre d'educació especial Ampans, de Santpedor, crea grups de vigilància de la despesa energètica entre els alumnes. 21 'escoles verdes' situen el Bages al capdavant de Catalunya

Control estricte 8 Tres alumnes d’Ampans, amb la samarreta del Capità Bombeta, inspeccionen una classe.

Control estricte 8 Tres alumnes d’Ampans, amb la samarreta del Capità Bombeta, inspeccionen una classe. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
J. S. / Santpedor

Les deu del matí d'un dia gris d'octubre. El director financer de l'escola Ampans ha sortit del despatx per una urgència i s'ha deixat la llum encesa. Està de mala sort, perquè al cap de poc es presenta a la seva oficina l'equip de capitans Bombeta del centre, disposats a prendre nota de totes les irregularitats en matèria de sostenibilitat. I al despatx del cap financer hi troben els llums encesos sense ningú a dins i una ampolla de plàstic a la paperera. Dos punts vermells en l'informe.

«L'heu atrapat bé el Salvador aquesta vegada. ¡Ell, que procura apagar tots els llums!», comenta un company de feina del directiu caçat. Els capitans Bombeta saluden a tot el personal i segueixen amb la seva activitat. Toquen radiadors, observen llums, inspeccionen papereres, comproven aixetes... «El que més ens agrada és entrar al despatx del director i marcar en vermell si hi té alguna cosa malament», comenta rient la capitana Anna Fernández. Aquesta vegada la seva oficina està impecable. Hi posen diversos punts verds.

Reducció del consum

Aquest curs és el segon que el projecte Capità Bombeta s'ha estès per totes les instal·lacions d'Ampans, el centre de discapacitats psíquics més important del Bages. Se n'encarreguen els 40 alumnes de 16 a 18 anys de l'escola, la primera d'educació especial de Catalunya a rebre el distintiu Escola Verda de la Generalitat, el 2003.

Els capitans Bombeta es divideixen per grups i es reparteixen les dependències d'Ampans, per detectar-hi totes les anomalies a nivell d'estalvi i reciclatge que hi pugui haver . «Cada grup té alumnes més i menys autònoms i s'ajuden entre ells», explica la cap d'estudis, Sandra Fàbregas. «El primer any de capitans Bombeta vam reduir un 4% el consum d'Ampans», destaca Ferran Torrijos, responsable de medi ambient, del centre. «D'aquesta forma, conscienciem els alumnes i ells ho fan a casa seva amb els pares», afegeix. «¡Fins i tot hi ha alumnes que ens corregeixen als professors!», afegeix la mestra Marta Graells.

Notícies relacionades

I als capitans Bombeta els encanta fer d'inspectors. «Abans no donàvem tanta importància a la llum o l'aigua, i ara sí», diu Cristina Pérez. «Ara jo reciclo i, a més, també ens distraiem», afegeix el seu company, David Bayer. «¡I també gastem menys a casa!», destaca Albert Altarriba.

A part de la d'Ampans, al Bages hi ha 20 escoles més amb el distintiu d'Escola Verda, una de les comarques que en té més. La Generalitat atorga aquest qualificatiu a tots els centres amb iniciatives en favor del medi ambient.